Färsfyllda paprikor

Jag hade ju som sagt beslutat mig för en lugn afton igår bestående utav matlagning följt av en film hemma i soffan, så blev det inte men jag hann åtminstone med att laga middagen som trots stressen blev en riktig höjdare.

Jag har inte så många minnen kvar av min pappa (han gick bort -94) men ett starkt minne som ofta dyker upp i mitt huvud är då han tillagade just färsfyllda paprikor, jag minns att jag fullkomligt älskade den maträtten och enda sedan dess har jag aldrig återupplevt just den specifika smaken som han fick till utefter hans ungerska recept. Igårkväll beslutade jag mig för att hitta på min egna tolkning av maträtten och det blev ta mig tusan så himla gott (inte alls i stil med hur min pappa tillagade dem, jag minns att han använde gröna paprikor och jag tror dessutom att han kokade dem i en stor gryta…men jag kan ha fel)!!

Recept

4 stora paprikor, prova i affären så att de kan stå upp utan att ramla

500gr nötfärs

1 gul lök

2 färska chili

Krossade tomater (jag använde nästan en hel burk)

2-3msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

salt, peppar, chilikrydda

Skölj paprikorna noga (efter att jag gick på det där seminariet om ekologisk mat har jag blivit helt nojig över allt man stoppar i sig, tänk på hur mycket allt besprutas och hur mycket av detta giftet som faktiskt finns kvar på matvarorna när vi stoppar det i oss!). Skär av översta biten av paprikorna och kärna ur dem, smörj in dem i olja och sätt dem i en ugnsfast form. Grädda i ugnen i ca 25min på 225 grader (eller tills de har blivit mjuka).

Under tiden som paprikorna är inne i ugnen finhackar du löken och chilin, fräs i stekpannan och tillsätt sedan färsen. När den är färdigstekt adderar du tomatpurén, vitlöken och de krossade tomaterna och låter detta steka samman en stund. Krydda efter behag, jag älskar ju stark mat så jag öser alltid på massor med kryddor!

Fyll paprikorna med köttfärsblandningen och strö över riven ost, grädda sedan ytterligare i ugnen tills paprikorna har fått fin färg och osten har smält. Servera med ris eller sallad…

DSC_0033

DSC_0038DSC_0041DSC_0030

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.