LCHF Moussaka

IMG_2398Både jag och CJ är eniga om att det är dags för en ny omgång middagsinspiration, vi har nämligen åter igen hunnit med att tjata ut vår lilla receptbank som vi hittills byggt upp.

Ni som har följt mig ett tag känner kanske till att vi under våren signade upp för LCHF-kassen ifrån Mat & Rooch var så otroligt nöjda med kvalitén på råvarorna, enkelheten i recepten och inspirationen som verkligen överraskade. Många av maträtterna hör numer till våra favoriter och vi har sedan vi gjorde ett uppehåll över sommaren tillagat dessa recepten om och om igen! Nu känner vi alltså att det är dags för ännu lite ny inspiration eftersom vi hamnat i en ond cirkel och inte riktigt tillför något nytt. På måndag anländer alltså vår första LCHF-kasse för denna omgången, vi har signat upp för två månader och kommer varannan vecka att få en påse fylld med spännande maträtter leverade till dörren.

IMG_2406Idag tog jag mig dock i kragen och googlade upp ett LCHF-recept på Moussaka och det blev ta mig tusan så gott!

Recept:

2 st aubergine, skivade

Köttfärssås:

600g köttfärs (vi använde ett helt kilo)

2 st gula lökar, hackade

champinjoner

1-3 vitlöksklyftor

0,5 tsk sambal olek (vi som älskar starkt hällde i en halv burk!)

1 tsk spiskummin

1 msk oregano

1-2 tsk paprikapulver

Buljong eller fond (vi använde grönsaksfond)

3 msk tomatpuré

1-2 dl vatten

Ostsås:

2 dl vispgrädde (vi körde matlagningsgrädde)

2 dl riven ost

0,5 dl parmesanost

Salt, vitpeppar, muskotnöt

3 st äggulor

Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör. Salta och peppra, lägg åt sidan. Fräs köttfärsen, löken och champinjonerna, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar något. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna. Varva aubergineskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll oströran över. Gratinera vid 175 grader i ca 20-30 min. Servera med bladspenat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.