Status ”renovering av uppfart”

Nu är jag så otroligt taggad på att få uppfarten fixad här hemma och trots att det kräver enormt mycket tid och energi att planera allting så är det så himla spännande! Jag hade tex ingen aning om att det finns en uppsjö av gatstenar att välja emellan och bara att bestämma vilken sort man ska ha av alla dessa gatstenar är ju en process som heter duga! Dels så är det såklart en kostnadsfråga vilken sten man väljer för priserna varierar kraftigt och sen tycker jag att det är viktigt att man väljer en sten som estetiskt passar bra till huset, i och med vårt hus är från sent 1800-tal/tidigt 1900-tal är valen för oss inte särskilt många. Jag vill verkligen bevara ”det gamla” och inte bryta stilen genom att plötsligt välja en modernare sten som tex ”byasten” så därför blir det traditionell gatsten som vi ska lägga i bågform.

När det kommer till gatstenarna har vi tagit hem tre prover, den silvergråa varianten (den ser nästan lite gnistrande grå ut i verkligheten så den är på tok för ljus för vårt hus) längst ner på bilden är en portugisisk gatsten och är något billigare än de övriga två. Stenen överst till höger är en ”Bohus grå” och stenen upp till vänster heter ”Bjärlöv” (denna är dock inte ”tumlad” på bilden så kanterna ska vara mjukare precis som på de övriga två stenarna). När vi först började leta gatsten var vi inne på att välja ”Bohus grå” men eftersom ”Bjärlöv” är billigare och ser nästintill likadan ut har vi nu bestämt oss för att köra vidare på den stenen. Det kommer bli så fint när det väl är klart!

Vi kommer lägga gatsten på hela uppfarten, allt bråte till vänster om den skrangliga carporten ska bort så förhoppningsvis får vi plats med två bilar när allt är färdigt. Skönt att ha en plats tillgänglig när man får besök plus att vi tids nog säkert kommer ha en varsin bil. Carporten ska också bort, vi orkar inte mecka med bygglov så vi struntar i att bygga en ny och får helt enkelt uppdatera med en ny vid ett senare tillfälle om vi känner att det finns ett behov för det. Gatstenen kommer sedan att fortsätta där det ligger singelsten och slutligen ansluta till ingången mot trappen. Gräsplätten kommer vi ha kvar, likaså buskarna innanför staketet ut mot vägen.

Utöver att lägga gatsten kommer vi byta ut staketet, vi har bestämt oss för ett vitt trästaket. Jag har gått omkring längst med gatorna här hemma och letat inspiration och nu har vi äntligen hittat ett som vi tror kommer bli hur fint som helst till vårt hus, vi ska ju även (vid ett senare tillfälle) måla fönstren vita så det kommer att matcha väl med trädetaljerna på huset. I Malmö får man lov att bygga ett staket som är 1,20 högt utan bygglov och till en början tänkte vi först maxa det men jag tror att det kanske kan se lite för högt ut så det lutar åt att vi håller oss på 1,10. Det vita trästaketet kommer även byggas mot granntomten till vänster, först tänkte vi fortsätta med det staketet som löper från trädgården men efter att ha fått fria tyglar från grannarna (som för övrigt är min kollega) kör vi på det vita trästaketet även där så att huset blir fint inramat. Jag är dock lite osäker på hur vi ska göra med grinden, ska man bara fortsätta med staketet så att det inte ser ut som en grind eller ska man bryta av så att det blir tydligt vart man går in? Det kommer hur som helst att bli så fint och jag vill helst sätta igång med detta NU!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.