Sovrutiner med en liten bebis

Jag har fått en del frågor kring hur vi har gjort med fördelningen när det gäller nätterna med Ludwig, samt om vi har några sovrutiner så jag tänkte ägna detta inlägget åt att berätta lite hur vi har gjort hittills.

Jag skulle ljuga om jag sa att det inte har varit intensivt och stundtals helt fruktansvärt jobbigt MEN samtidigt har man blivit så berikad på kärlek, känslor man inte trodde fanns har gjort sig tillkänna så i slutändan är det såklart värt mödan! När det kommer till fördelning mellan mig och maken så har jag sedan Ludwig föddes i princip tagit alla nätterna helt själv och med facit i hand har det inte varit den smartaste lösningen (eftersom Ludwig vaknade i princip en gång i timmen den första tiden) men Ludwig vägrade både flaska och napp under tiden som han ammade och det i kombination med att vi var helt nyblivna föräldrar och inte hade någon som helst erfarenhet fann vi oss helt enkelt i situationen och bara löste det. När Ludwig var nyfödd lyssnade jag väldigt mycket på vad andra sa och i princip alla varnade mig för att introducera varken napp eller flaska förrän efter ca två veckor (och när vi väl gjorde det vägrade han både flaskan och nappen) men det är något som jag själv, med facit i hand, hade gjort annorlunda för det hade varit guld värt att även maken hade kunnat mata Ludwig och således ta några nätter. På helgerna försökte maken avlasta mig genom att ta Ludwig när han vaknade vid sextiden och då kunde jag i vart fall sova någon timme extra, det var guld värt men långt ifrån tillräckligt för att känna sig pigg! Det där med att man ska ”passa på att sova när bebisen sover” är faktiskt lättare sagt än gjort, för mig har det inte fungerat! Dels för att Ludwig många gånger sovit så korta stunder per gång, dels för att man har en del saker så som att duscha/gå på toa/äta som man gärna vill passa på att göra utan att ha en bebis i famnen.

Jag slutade amma helt när Ludwig var 7 månader och efter det har jag fortsatt att ta nätterna, många gånger nöjer sig inte Ludwig med någon annan än mig och sen har det liksom blivit en vana för jag vaknar ändå först av mig och maken när Ludwig börjar gråta så även om CJ hade tagit Ludwig så hade jag legat där klarvaken beredd på att rycka in om det skulle vara så att Ludwig inte slutar gråta. Det är dock betydligt lättare nu för Ludwig började ta flaskan efter att han slutat amma (kanske hade han gjort det tidigare om vi hade varit lite hårdare men det är inte så lätt när man inte har någon erfarenhet) och dessutom har han börjat ta napp de gånger som han vaknar på natten när han inte är hungrig, det är så himla smidigt för han somnar oftast om direkt bara vi stoppar in den! Tänk om han hade gjort det även i början! Han vaknar fortfarande många gånger per kväll/natt men flertalet av gångerna blir han nöjd efter att han fått antingen flaskan eller nappen. Vi har inte riktigt hittat någon rutin som gör att han sover hela nätterna men vi försöker laborera oss fram. Till en början fick han en halv portion med ersättning två gånger per natt (vi hade ingen nappflaska som rymde en hel portion, dvs 210mm men det har vi nu) och sedan ett par nätter tillbaks ger vi honom en hel portion med ersättning vid ett tillfälle (brukar vara vid halv tre), vaknar han fler gånger får han lite vatten eller nappen. Oftast klarar jag natta om honom utan att behöva gå upp och vyscha honom men vid några enstaka tillfällen måste jag fortfarande gå upp och gå med honom.

Numer märks det väldigt tydligt när Ludwig börjar bli trött och det har blivit tidigare och tidigare allt eftersom, nu börjar han gnugga sig i ögonen redan vid sex- /halvsju och till en början försökte vi hålla honom vaken så länge som möjligt men vi har märkt att han vaknar lika tidigt (omkring halv sex/sex) oavsett när han går och lägger sig så nu har han i princip fått somna när han blir trött. Vi försöker ge honom middag senast klockan sex på kvällen och de gånger som han inte redan hunnit somna ger vi honom välling vid åttatiden, om han somnar innan vällingen så har vi den redo att ge honom när han sedan vaknar till under kvällen (han brukar vakna till säkert 3-4 gånger innan vi går och lägger oss).

Hade jag fått göra om allt så hade jag introducerat både flaskan och nappen direkt och jag hade delat upp nätterna så att även maken hade fått ta några nätter per vecka (ju längre man väntar desto svårare blir det eftersom bebisen blir van vid att mamman alltid är där) så att jag hade fått lite mer sömn. Många menar på att ”det är vårt jobb” som mammalediga att ta alla nätter men det finns ju inget jobb där man är i tjänst 24 per dygn 7 dagar i veckan så jag menar att det är vårt jobb mellan 08-17, sen är det gemensamt ansvar. Alla behöver ju sova…och det känns som att de flesta (förutom de som fått en bebis som sover hela natten) har samma problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.