Renovering av uppfart – ett större projekt än väntat

Det här med att renovera uppfarten blev helt klart ett större projekt än vad vi från början hade tänkt oss! Det började med att vi inte fick plats med bilen på vår uppfart, av den anledningen parkerade vi bilen utanför vårt hus som ligger på en gågata och när vi en dag fick böter bestämde vi oss över en natt att uppfarten skulle fixas till redan i år (vi hade egentligen inte tänkt börja med detta projektet utan hade andra saker som vi först ville göra). Först tänkte vi bara göra det mest nödvändiga, dvs ta bort den skrangliga carporten och endast stenbelägga uppfarten så att bilen kunde parkeras där. När vi sen började spåna på vad vi ville göra tids nog insåg vi att vi borde ta allt på en gång så det slutade med stenbeläggning av hela framsidan, byte av staket samt byte av trappa… 

Det svåraste valet var helt klart att hitta den ”rätta” stenen, jag trillade ganska snabbt in på smågatsten eftersom jag tycker att det passar bäst till ett gammalt hus. Tyvärr visade det sig att den stenen såklart är en av de dyrare man kan lägga så redan där sprack vår första budget, inte nog med att stenen kostar en hel del per kvm den tar ju även längre tid att lägga än tex vanliga plattor så arbetstimmarna blir ju också fler. Jag har dock gått in med inställningen att hellre göra det ordentligt från början än att efteråt ångra att vi inte gjorde de valen som vi allra helst hade valt, sen hade jag inte haft mage att välja ett alternativ som inte passar till stilen på vårt hus bara för att det är billigare. Jag har sett så många hus här i Limhamn som jag personligen tycker har fördärvats av just den anledningen att ägarna inte tänkt på att välja material som faktiskt passar till husens ursprung. Vi valde slutligen en svensk smågatsten som heter Bjärlövs Granit, med tumling av stenen (att man gör kanterna trubbiga) har jag för mig att det kostade ungefär 400kr per kvm sen tillkommer ju arbetskostnaden samt allt material som man ska ha som underlag. Det sistnämnda hade vi helt missbedömt kostnaderna av så det kom lite som en överraskning, likadant kostnaden för containern där vi kastade allt bråte som vi var tvungna att slänga innan vi kunde börja själva renoveringen. Nåväl, jag kan tipsa er om att vara om- och kring er när det gäller faktureringen från de olika bolagen, jag bestred tex en faktura och halverade således kostnaderna för vad företaget från början ville fakturera.

Den dagen då all stenleverans anlände var jag minst sagt något nervös, de bara kom hit och bokstavligen öste ut stenen på gatan. Det är tur att vi bor på en gågata så att det inte var så många bilar som skulle passera, grannen längst in är dessutom en kollega/vän till oss så det var ju lugnt så sett men man vill ju ändå inte blockera för någon förbipasserande. Byggarna jobbade dock på som tusan och fick bort det mesta under en och samma dag…det är svårt att tro när man ser dessa högarna.

Ganska omgående in i projektet insåg byggarna att vi hade ett litet problem, de behövde höja tomten för att få lutningen korrekt innan de kunde lägga stenen. Det var inget som vi överhuvudtaget hade räknat med och det innebar såklart att vi behövde lägga en ny beställning med sten/grus att lägga under själva smågatstenen, det i sin tur fick följdeffekter som att vi var tvungna att höja planket mot baksidan eftersom vi inte vill att man ska kunna se över. Nåväl, det var bara till att bita i det sura äpplet och åtgärda problematiken och med facit i hand gick det ganska smidigt att lösa…

Vi hade dessvärre något otur med vädret för det blev fullkomligt olidligt för byggarna att jobba i den stekande hettan, de kunde inte alls hålla samma tempo som de brukade göra och de var även tvungna att ta många pauser vilket såklart innebar fler arbetstimmar än estimerat. De hann inte alls med allt under den tiden som de hade utlovat och veckan efter den första renoveringsveckan åkte de dessutom på semester så bygget fick stå stilla tills de var tillbaks. Veckan därpå hann de heller inte med allt som de skulle så det blev ytterligare en paus i bygget eftersom de hade ett annat projekt inbokat och nu är vi alltså inne i en tredje paus eftersom det kört ihop sig för den, jag börjar bli lite smått trött på att vi aldrig blir klara och jag trodde faktiskt inte att vi skulle få det bekräftat….att alla byggen innebär problem men tyvärr så står vi där själva nu och även om det bara är några små detaljer kvar att fixa så är vi fortfarande inte klara.

Efter förslag från byggarna själva var att behålla de gamla cementplintarna och det är jag så otroligt glad för nu i efterhand för de blev så himla fina när de hade höjt/slipat och målat dem. De blir dessutom betydligt mycket stadigare än om vi skulle haft träplintar, det inbar dock en hel del jobb med att få dem fina men det var det värt!

På bilden ovan kan man tydligt se hur mycket vi var tvungna att höja tomten med för att få lutningen rätt, det är ju viktigt att allt vatten rinner ut från huset mot gatan och inte tvärtom!

Staketet är en annan detalj som jag har lagt så otroligt mycket tid på, jag har gått gata upp och gata ner här i byn för att få inspiration. Vi har varit på diverse byggvaruhus för att se hur de färdiga lösningarna såg ut men de föll mig inte alls i smaken och slutligen fick vi ett erbjudande av ett kompispar som nyligen hade byggt ett staket från överblivna staketpinnar (i lärkträ, som tydligen ska vara väldigt tåligt och ett lite finare val av träslag när man gör staket) som de fått från ett annat bygge, om att få de pinnarna som blev över efter att de var klara med sitt staket. Jag tvekade först för jag insåg att det skulle innebära sjukt mycket jobb, dels var man tvungen att lossa alla staketpinnar och sen skulle man beskära dem samt behandla dem innan man slutligen kunde spika upp dem på vårt staket. Tiden rann iväg och till slut beslutade vi oss för att köra på detta alternativet och med facit i hand blev det så himla fint! Till en början tänkte jag mig något bredare staketpinnar och var först osäker på om de skulle se alldeles för smala ut efter montering men nu hade jag inte kunnat tänka mig ett bredare alternativ, det blev helt perfekt till vårt hus!

När det kommer till trappen försvann ett trappsteg på grund av att vi var tvungna att höja tomten men med facit i hand blev även det så himla bra, när man har barnvagn är det så smidigt att ha ett bredare trappsteg där man får plats med hjulen utan att behöva balansera den! Den där långa kantstenen har vi dock jagat land och rike efter, vi var fast beslutna om att vi ville ha en sten som täckte hela framsidan så att man framifrån inte såg några skarvar och jag säger bara ”skam den som ger sig”. Jag vet inte hur många bolag jag ringde runt för att hitta den rätta och det innebar även lite extra jobb med att köra och hämta den etc men åter igen så var det värt mödan!! Det blev så snyggt!

Nästa inlägg blir nog när vi är helt klara med vårt projekt, om vi nu någonsin blir det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.