Barnsäkerhet

När barnmorskan var här förra veckan fick vi lite olika broschyrer kring just det här med barnsäkerhet och något som jag absolut inte har tänkt på som skrämmer mig något enormt är allt som barnet kan få i sig som är giftigt. Jag hade tex inte en aning om hur farliga de där diskmaskins-tabletterna är, skulle de äta en sådan tablett innebär det ren livsfara! Vi måste med andra ord verkligen se över hela hemmet och se till så att rengöringsmedel mm är inlåst! Vi har ju inget naturligt städskåp här hemma så vi får komma på en lösning som är hållbar, märkligt att man inte installerade ett städskåp när man renoverade köket!! Hur som helst, den här broschyren är ju så bra att ha uppklistrad inuti ett skåp…

En annan sak som jag tycker är enormt viktigt är att nära och kära som gärna vill passa de små faktiskt respekterar om man har önskemål om det här med riskminimering, jag har tex många vänner som inte ens vågar låta sina egna föräldrar ta hand om deras bebisar just för att de är rädda för att något ska hända under tiden som de överlåter ansvaret åt någon annan. För mig har det varit en självklarhet att kunna ta hjälp av tex mamma dels för att få lite avlastning ibland men även för att jag tror att det är bra för Ludwig att vänja sig vid att bli passad av någon annan samt att han förhoppningsvis får en god relation till sina mor- och farföräldrar. En förutsättning för att man som nybliven mamma ska känna sig bekväm med att överlåta ansvaret till någon annan tror jag är att man kan lita på att personerna ifråga tar hänsyn till om man har vissa säkerhetskrav man vill att de ska förhålla sig till. Det handlar inte om att man inte tror att ”de inte kan” utan helt enkelt om att man ska känna sig bekväm med att någon annan tar hand om det käraste man har, vilket jag tror att de flesta har förståelse för. Jag vill tex att de som passar Ludwig byter blöja på golvet eftersom han är så otroligt rörlig och gärna försöker att vända på sig när han ligger på skötbordet (som för övrigt inte har några kanter), jag har vänner vars bebisar har trillat ner från skötbordet och har man otur vid en sådan situation kan det gå riktigt illa. Något jag verkligen inte vill utsätta de som passar Ludwig för, jag brukar därför alltid förbereda med att ställa iordning en liten hörna med underlägg/blöjor och våtservetter här på nedanvåningen. Ett annat önskemål/krav är att de som passar Ludwig inte ska bära på honom i trappen, vår trappa är ganska läskig och både jag och maken har vid tillfällen halkat i den. Vi är dessutom vana vid att gå i vår trappa vilket såklart underlättar men för någon som inte brukar gå i den är det inte helt optimalt att dessutom bära på en 9 kilos bebis. Jag vet inte vad jag skulle göra om något skulle hända Ludwig och jag tycker att det är alla mammors (och pappors) rätt att andra respekterar om man har vissa säkerhetskrav på när man låter någon passa ens bebis…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.