När ska man sänka spjälsängen…

Sedan några veckor tillbaks sover Ludwig i sin stora spjälsäng och jag måste säg att han har anpassat sig så himla snabbt, sen vaknar han fortfarande i snitt två gånger per natt (och en av dessa gångerna tar det ganska lång tid att få honom att somna om) men vi får ta ett steg i taget och att han accepterar att sova själv är ju ett stort steg. Jag fick även världens bästa tips av min kollega när jag berättade om Ludwigs sovrutiner, hon rekommenderade nämligen att redan nu försöka anpassa Ludwig efter förskolans tider för där sover barnen endast en gång per dag vilket sker efter lunch (hade jag ingen aning om!). Att hålla honom vaken fram tills dess gör förhoppningsvis att han sover 1,5-2 timmar istället för flertalet 20 minuters pass, att vänja honom kommer ta tid men jag har redan kommit en bit på vägen och häromdagen sov han precis som förutspått i EN OCH EN HALV TIMME! Wow, om jag kan få honom att göra detta varje dag hade det varit guld värt för då hinner man faktiskt göra något mellan varven. Det är dock lättare sagt än gjort att hålla honom vaken så länge för han vill egentligen sova sin första lur redan vid åttatiden så det gäller att aktivera och underhålla honom…

Jag måste också säg att det känns lite som att man har fått kvällarna tillbaks för numer går Ludwig och lägger sig redan vid halv sju och även om han vaknar till några gånger så hinner vi spendera lite tid på tu man hand, titta på något avsnitt och komma ner i varv. Det är faktiskt så himla skönt! Vi lägger oss oftast vid halv elva och i samma veva brukar Ludwig vakna till och gråta tills han får en halv portion med ersättning, jag har hört lite olika om det där med hur mycket man ska mata sin bebis. Barnmorskan sa åt mig att han inte behöver den där ersättningen, han behöver inte heller äta på natten men det får helt enkelt bli ett senare avvänjningsmoment för just nu funkar det mycket bättre att ge honom flaskan så att han får ro och somnar. Jag har dock flera vänner som kör motsatt taktik, mata så mycket du kan innan läggdags så sover bebisen förhoppningsvis hela natten utan att vakna. Har ni några andra tips får ni gärna meddela!

Nu har vi även sänkt Ludwigs spjälsäng, han började nämligen lägga upp handen på spjälskyddet i ett försök att dra sig upp. Nu har han aldrig själv lyckats att sätta sig upp än men det dröjer nog inte länge innan det sker så det var lika bra att få det gjort. Han blir så otroligt stolt när han sitter själv utan att man stöttar honom (han är rejält stabil nu, det händer dock fortfarande att han kan tippa men för det mesta håller han balansen), det riktigt lyser i ögonen på honom när han inser att han bemästrar en ny färdighet. Det är likadant när han står upp och håller i sig i något utan att vi är där och stöttar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.