Ikea hack – Ivarskåp

Att göra ett Ikea-hack var ett alldeles perfekt projekt nu när man är mammaledig, jag riktigt njöt av att gå ut och måla skåpen i vårt uterum. Det var såklart ett litet pyssel att att få till det när man har en liten bebis som sällskap men han tyckte faktiskt att det var spännande att sitta där i barnstolen och titta på när jag byggde ihop skåpen, jag fick såklart muta honom med ett och annat rån och när det sen var dags för att måla matchade jag dessa stunderna när han låg och sov. Även om det säkert hade varit helt ofarligt ville jag inte ha honom i närheten just när jag målade, nu för tiden luktar dock inte målfärg särskilt mycket men när det kommer till sitt barn är man ju en riktig hönsmamma.

Vi köpte alltså två Ivar-skåp från Ikea, jag vet inte hur många gånger jag har funderat på att göra detta ”hack” men aldrig kommit till skott och precis som med allt annat behöver jag fundera ett tag innan jag slår till. Rent måttmässigt visste jag ju att skåpen skulle passa utomordentligt bra i vårt middagsrum men det är ändå helt annat att sedan se dem på plats! Efter att vid flertalet gånger fastnat på diverse Instagramkonton som gjort just Ikea-hack (och var gång tyckt att det blivit så himla fint) bestämde jag mig för att slå till. Från början ville jag dessutom fräst spår i luckorna men efter att ha kollat upp priser på vad det skulle kosta att lämna in luckorna till en finsnickare tyckte jag att det blev för dyrt! Jag har för mig att det skulle kosta 500kr per lucka vilket i detta fallet hade inneburit 2.000kr bara för att fixa luckorna, kan kanske vara värt det eftersom man får ett unikt skåp men vi ville hålla nere kostnaderna så därför blev det inget alternativ.

Efter att vi hade införskaffat oss Ivar-skåpen traskade jag bort till målarbutiken här i Limhamn (lyxen när man bor i en ”stad i staden” som har det mesta på nära avstånd) och rådfrågade personalen kring hur mycket färg som skulle behövas. Jag köpte slutligen en 750ml grundfärg och en liter målarfärg och med facit i hand räckte det precis! Jag grundmålade alla ytor två gånger (det kanske bara behövs en gång men jag säkrade och körde två gånger) och målade sedan med färgen två gånger på alla ytor, först tänkte jag skippat insidan men ändrade mig som tur är för det hade inte sett så trevligt ut när man sedan öppnar skåpen. Jag fick utöver dessa två strykningar gå igenom skåpen och fylla i lite med en pensel på några få ställen där färgen inte hade täckt men målar man noggrant från början så behövs inte detta, jag slarvade lite pga tidsbrist.

Ett tips när ni målar är att ställa skåpen på klossar, jag gjorde inte det från början och risken är då att färgen klibbar mot underlaget när man sedan ska flytta det! Ett annat tips är att måla luckorna innan ni monterar dem! Jag började måla med grundfärgen när jag hade monterat luckorna och det blev inte bra så jag monterade av dem och målade dem sedan separat när det var dags att stryka på färgen. Hade jag gjort om allt från början hade jag dessutom väntat med att montera gångjärnen där luckorna ska sitta tills efteråt, nu blev det inte så snyggt målat just där och det är synd! Ser ju lite oproffsigt ut när det är målarfärg på gångjärnen dessutom men man lär sig av sina misstag!

Jag är så himla nöjd med resultatet, skåpen passade så bra här hemma och färgen blev exakt som jag ville ha! Frästa luckor hade såklart gjort sitt men jag tycker ändå att det blev finare än vad jag hade tänkt mig utan att ha dem frästa! Nu ska jag bara planera inredningen ovanpå skåpen också, jag satte bara dit lite prylar provisoriskt för jag misstänker att det kan ta sin lilla tid innan jag hunnit införskaffa de rätta ljusstakarna och andra pinyler som jag tänker att jag vill ha på skåpen. Vi valde dessutom att montera skåpen på väggen vilket gör att man får tänka på att inte ha för tunga saker inuti, nu skulle vi bara ha glas, vaser och diverse andra lättare saker i så för oss funkar det perfekt att ha dem på väggen. Det blir dessutom så mycket skönare att dammsugga även i detta rummet! Älskar vägghängda möbler!!

Kostnaden för att göra detta Ikea-hack är enligt nedan:

Två styck Ivar-skåp: 1.198kr

Trägrund: 194kr

Målarfärg: 245kr

Rollreset: 95kr

Pensel: 58kr

Totalt: 1.790kr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.