looking back

Halv elva masade vi oss ur sängen idag och då kom vi knappt upp, haha! Nåväl, det är helt ljuvlig att sitta här och bara sippa på en kopp kaffe med Nyhetsmorgon på i bakgrunden och ”bara va”. Jag är något frustrerad för när vi var i Costa Rica la jag mina minneskort på ”ett säkert ställe” i resväskan för att undvika att de skulle bli stulna om vi skulle få inbrott på hotellrummen och nu kommer jag inte ihåg vart jag stoppade dem i! Tur jag hade datorn med mig och har alla bilderna även här…

Jag har fortfarande massor med bilder ifrån Costa Rica som jag inte hunnit visa er, vi var bland annat på en kaffeodling i Monteverde. Jag hade ingen aning om att man faktiskt plockar kaffebönorna för hand, i Costa Rica är det framförallt säsongsarbetare ifrån Nicaragua som står för den arbetsinsatsen. Man tjänar nämligen inte många slantar och man betalas per plockad korg…tänk på det när ni dricker kaffe nästa gång.

IMG_3649

IMG_3621

IMG_3619

IMG_3670

IMG_3679Om jag inte minns fel tjänar kaffeplockarna ca 3 dollar per korg och ni kan ju bara föreställa er hur lång tid det tar att fylla en sådan här gigantisk korg med röda bär, ja bären måste dessutom vara mogna och det är de först när de är riktigt röda.IMG_3672

IMG_3635

IMG_3653

IMG_3661

IMG_3612Innan man planterar ut plantan i kaffefälten får de växa till sig i små lådor under extra bevakning.IMG_3628

IMG_3629Så här ser ”bönorna” ut innan omvandlingen påbörjas:IMG_3690

IMG_3683Nu mer har man industrialiserat hela processen från böna till kaffe och vi fick en mycket intressant demonstration i hur det går till och hur man tidigare gjorde. I maskinen nedan sorteras bönorna efter kvalitet och man använder de olika kvaliteterna till olika syften, de bästa bären exporteras tex till utlandet för försäljning medan de sämsta bönorna är de som säljs inhemskt.IMG_3698

IMG_3691Bönorna rostas i omgångar beroende på hur välrostade man vill ha dem… IMG_3700

IMG_3701

IMG_3702

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.