Resetips – Colosseum

Det har ju blivit lite dåligt med reseinlägg under själva vistelsen i Rom så därför tänkte jag nu i efterhand sammanställa ett antal restips utifrån min upplevelse av staden och först ut är såklart självaste Colosseum. Att befinna sig innanför dessa murar och samtidigt leva sig in i historien som för så många år sedan utspelade sig här är obeskrivlig. Vi hade redan sedan innan bestämt att vi skulle gå en guidad tur för att få ut så mycket som möjligt av besöket och det är något jag verkligen kan rekommendera er att göra, såvida ni inte redan sedan innan har stenkoll på historien. Visst hade vi lite koll redan innan men det är ändå något visst med att lyssna på någon som är expertis inom sitt område och som enkelt kan besvara de frågeställningar som dyker upp medan man på plats…

IMG_5926

IMG_5861

När jag är på semester är det snarare en regel än undantag att jag på något vis måste ”bryta mot reglerna”, visst blev bilderna så mycket finare när vi lyckades undvika staketet runt omkring genom att faktiskt hoppa upp och sätta sig på det. Haha! Vi hann åtminstone med att knäppa av ett par stycken innan vakten hann uppmärksamma vårt lilla brott mot regelverket och höjde med fingret tills dess att jag motvilligt fick hoppa ner. Det gäller att vara snabb!

IMG_5899

IMG_5876

IMG_5888

IMG_5919

IMG_5918

Vi hade inte förbokat biljetter några biljetter utan valde en guide utanför området, det finns såklart många oseriösa alternativ så välj inte första bästa. Vi gick lite på magkänsla och lyckades välja en riktigt bra guide som var väldigt intressant att lyssna till, vi betalade 46 euro per person men då ingick även en guidad tur till Forum Romanum som jag tänkte berätta lite mer om i ett annat inlägg. Så här i efterhand hade jag dock skippat den sistnämnda turen men mer om det sen!

Vi spenderade ca 3 timmar på Colosseum, inkluderat tiden vi la på att hitta vår guide. Nu hade vi tur för vår guide lyckades smuggla in oss ”bakvägen” så att vi slapp hela security kön som ganska nyligen har införts. Guiderna säljer nämligen in sina turen med att man får ”gå före i kön” men då ska man ha i åtanke att man trots detta måste stå i en security kö (vilket de såklart glömmer bort att nämna) som ringlar sig kilometerlång. Det var lite kul att se vår kära lilla Dino (som guiden heter) anamma den italienska stilen och ”prata sig fri” kontrollen vilket efter många om och men lyckades.

Vi gick i en grupp om ca 12 personer vilket var ganska lagom, man bör nog inte vara fler än så för att på bästa sätt hänga med på turen. Vi fick såklart obegränsat med tid till att själva gå omkring och fotografera efteråt så man behöver inte känna någon stress med att under guideturen fokusera för mycket på att föreviga byggnaden.

IMG_5947

Kan ni föreställa er de grymheter som inträffade bakom dessa väggar? Det som till en början var tänkt som en god tanke till att underhålla befolkningen med mat och oskyldiga teaterspel, amfiteatern var till en början vattenfylld i dess mitt och man uppehåll publiken genom att forsla in stora skepp. Dessa spel byttes senare ut mot blodiga skådespel där man lät fångar sätta livet till, man forslade hem livsfarliga djur ifrån när och fjärran som fångarna sedan tvingades att slåss mot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.