Robben Island – ön där Nelson Mandela satt fängslad

IMG_7943

Man kan knappast påstå att vi har haft tur med vädret här i Sydafrika, det är riktigt kallt här och vi ångrar bittert att vi inte packade ner lite varmare kläder.

Nåväl, trots att regnet hängde i luften beslutade vi oss för att ta båtturen ut till Robben Island vilket visade sig vara väl värt mödan. Det var minst sagt en gungig tur på närmare en timme innan vi gick iland på fängelseön, så för er som lätt blir sjösjuka rekommenderas en stadig dos åksjuketabletter! Lite märkligt det där för jag blir väldigt lätt åksjuk när jag forslas i bil men när jag åker båt är jag för det mesta befriad illamåendet!

Väl framme på ön möttes vi av en föredetta politisk fånge (se bild längre ner) som, hör och häpna, valt att bosätta sig på ön som han tidigare suttit fängslad på i hela SJU år. Han var bara 17 år då han arresterades och hans berättelse var oerhört gripande, han visade oss cellerna där de satt isolerade och gav oss en rundvandring omkring på fängelseområdet. 1990 släpptes han fri och året därpå släpptes även de allra sista fångarna fria, Nelson Mandela satt fängslad hela 18 år på denna ön! idag bor det omkring 180 invånare på Robben Island varav barnen dagligen måste ta båten in till fastlandet för att gå i skolan.

IMG_7957 IMG_7961 IMG_7964 IMG_7971

Den här lilla söta saken sprang jag på mitt på gatan, han var först lite blyg men kröp sedan fram ur sitt skal och lät mig knäppa av den här fina bilden.

IMG_7987

IMG_7997

IMG_7988

IMG_7992

IMG_7994

IMG_7978

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.