Chokladbollskladdkaka

Dagen till ära håller vi lite födelsedagslunch för mig som fyllt år tidigare i veckan och vad passar väl inte bättre än att bjuda på en mustig saffransfisksoppa så här i oktober månad? Utöver denna smaskiga lunch tänkte vi under eftermiddagen bjuda på kladdkaksbuffé, vi har nämligen stått och bakat tre olika sorters kladdkakor nu i veckan och chokladbollskladdkaka är en ny variant som jag måste erkänna var alldeles förträffligt god (vi tjuvsmakade en bit tidigare i veckan) och därför tänkte jag att ni kanske är fler där ute som vill testa receptet som jag hittade på fixasjalv.se.

Kladdkaka:

150g smör

3dl strösocker

3 ägg

2dl vetemjöl

6 msk kakao

1msk vaniljsocker

1/4 tsk salt (vi skippade saltet, brukar inte gilla efterrätter med salt i)

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera). Tillsätt ägg och socker i smöret och blanda ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i mitten av ugnen 15-18 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka (observera att du behöver längre tid i ugnen om formen har en mindre diameter än 28cm då kakan blir tjockare). Låt kakan svalna helt i formen.

Chokladbollssmet:

150g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

3msk kakao

1 tsk vaniljsocker

4dl havregryn

2msk kallt kaffe

Topping:

Se till att smöret är rumsvarmt. Rör ihop havregryn, kakao, socker och vaniljsocker separat. Blanda ihop smör med torra ingredienser. Häll i kaffet, Rör ihop till en kladdig smet.

Slutfix:

Lägg chokladbollssmeten på den avsvalnade kladdkakan. Toppa med kokos eller pärlsocker.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.