Behandling av ådernät

Som jag förstod på min Instastory, efter att jag postade en film från mitt första besök på Åderbråckscentrum (filmen ligger sparad under kategorin ”skönhet” i min profil), så är ni många som precis som jag drabbats av ådernät under graviditeten. Så skönt att höra att det inte bara är jag som lider av detta, det är liksom inget man vanligen pratar om och jag själv försöker tex alltid att dölja det benet som har drabbats värst så många har säkert ingen aning om att jag ens har ben som ser ut som ”ett gäng blåmärken”. Det ser liksom inte snyggt ut och man känner sig plötsligt 50 år äldre, inte nog med att jag redan från början har ganska synliga blodådror som så fort det blir lite varmt ute eller om jag tex anstränger mig gärna tittar fram. Fötterna är värst!

Jag är såklart otroligt glad över att jag inte drabbades av åderbråck som jag har förstått kan ge jobbiga biverkningar som följd. Ådernät är dock inte heller särskilt vackra och även om det bara är ett estetiskt problem så har jag fått komplex för det och har därför vänt mig till Åderbråckscentrum som jag hoppas kan hjälpa mig att snygga till mina ben igen. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av hela processen här på bloggen så ställ gärna frågor om det är något som ni undrar över.

Bilden ovan tog jag här hemma samma dag som mitt besök och bilden nedan tog jag precis innan ingreppet, ljuset gör att det syns olika mycket men på bilden nedan ser man ju verkligen varenda litet märke. Nu ser man dessutom märken efter mina strumpor men dessa får ni bara bortse ifrån.

Jag ser hela ingreppet som en långsiktig process och hoppas på att jag till sommaren 2019 kan gå bar om benen utan att må dåligt. Ådernät är, vad jag har förstått, en form av kärlförslitning i huden och det finns inga underliggande fel i vensystemet. När jag var på konsultation säkerställde man med hjälp av ultraljud att det inte heller fanns några underliggande åderbråck, om det finns det måste man nämligen behandla även dessa.

Ådernäten behandlar man genom att, med en tunn nål, injicera skleroserande läkemedel (ni kan se film på detta på min Instastory, man ser direkt hur ådernäten försvinner). Jag var först rädd för att nålsticken skulle göra ont men, med handen på hjärtat, så kändes det knappt. Själva behandlingen tog max en halvtimme och direkt efteråt blev jag ganska röd på de ställena som läkaren hade injicerat läkemedlet. Det röda hade lagt sig till kvällen och nu har jag istället små blåmärken på dessa ställena. Jag kan redan nu se resultat och det var så häftigt att se hur ådernäten försvann i samma sekund som man injicerade läkemedlet. Jag har valt att injicera lite i taget och istället göra flera behandlingar, på så vis undviker man att det blir för mycket blåmärken/missfärgningar i huden. Nu är det ju ingen garanti att alla ådernät kommer att försvinna men får jag bara bort 80-90% av de som jag drabbats av så är jag nöjd! Det är framförallt på höger smalben (det ni ser på bilderna i detta inlägget) som jag har drabbats värst och detta vill jag så gärna få bort!

De första tre dagarna efter behandlingen ska man bära stödstrumpor och undvika hård träning men annars kan man leva på som vanligt, samma kväll som behandlingen var jag lite öm där man stuckit med nålen men i övrigt kände jag inga smärtor eller liknande. Jag tänkte att jag skulle ta en bild på hur det ser ut efter en vecka och sedan försöka komma ihåg att ta bilder med jämna mellanrum så man ser förändringen, om 6 veckor har jag återbesök på Åderbråckscentrum och då kommer jag att göra en ny behandling på de ställena som man fortfarande kan se ådernäten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.