Hur vi förbereder oss inför natten

Det här med att mata sin bebis med ersättning nattetid var ingen självklarhet för mig när jag fick barn, både jag och maken hade tusen frågor. Ska man verkligen gå ner mitt i natten och värma ersättningen? Blir inte bebisen alldeles klarvaken medan man själv håller på att fiffla med alla förberedelser? Måste man koka vattnet innan man blandar ersättningen? Hur gör man i så fall om det blir för varmt att dricka? Hur mycket ersättning ska man ge per gång? Puh, som vi höll på innan vi slutligen hittade våra rutiner!

Till en början köpte vi ersättning på TetraPak (portionsvis)  men det blir ju ganska dyrt i längden när bebisen dricker sin beskärda del varje natt! Eftersom jag helammande fram tills Ludwig var 7 månader blev ersättning aktuellt först efter det. På bilden ser ni vad vi förbereder varje kväll innan vi själv ska gå och lägga oss. Vi värmer 140ml vatten och häller upp i en termos (Ludwig fick denna söta termosen i present), vi måttar upp två halva portioner med ersättning i två små nappflaskor. Ludwig dricker fortfarande ersättning med de napparna som har två streck (detta var också nytt för mig), dvs mindre hål så att det kommer ut en mindre mängd vätska. När vi använder de napparna med tre streck får Ludwig nästan kallsup när han ligger ner, han kan liksom inte dricka allt i ett svep och då vaknar han till och kan inte somna om lika lätt. Vi kokar alltså inte vattnet, vad jag har förstått är detta bara ett måste om man har en egen brunn eller om bebisen är under 6 månader (sen rekommenderar dock fabrikören att man alltid ska koka vattnet). Jag har till och med frågat läkare om detta så jag känner mig trygg med att inte koka vattnet, sen är det såklart en annan sak om man befinner sig utomlands där man kanske inte kan dricka kranvattnet.

När Ludwig vaknar tar jag en av flaskorna samt termosen och går in på toaletten (det händer att flaskan läcker så ett tips är att skaka flaskan där det inte gör något om man spiller) som ligger mitt emot hans rum, där häller jag upp rätt mängd vatten i flaskan och skakar den kraftigt. Jag smakar av och sedan går jag in till hans rum och står bredvid sängen tills han druckit upp (numer håller han flaskan själv) och första omgången som jag matar honom somnar han oftast om så snart han druckit upp. Andra gången som han vaknar brukar han inte nöja sig med att sova kvar i sin egna säng utan då bär jag oftast in honom till oss så får han sova där resten av natten vilket brukar vara omkring fyra- /femtiden. Han har aldrig sovit en hel natt utan att vakna och nu är han snart ett år, haha! Vi har med andra ord inte fått en ”sovbebis”!!

7 comments on “Hur vi förbereder oss inför natten

 1. Vi har inte heller fått en ”sova-bebis”, han vaknar till i sömnen o är ledsen och vill ha sin napp och just nu är han i en aktiv lära sig hantera sin egen kropp period vilket innebär mycket att bearbeta på natten, men jag håller hoppet uppe att det kommer bli bättre ?

  • Åhh jag slutar inte heller att hoppas, denna natten var hemsk! Oturligt nog när mannen var ute med vänner, jag tror bestämt att jag sov i en timme totalt! Längtar sååå tills man får sova ordentligt…

   • Åh jag förstår dig precis och känner med dig! Jag tycker det känns som att vakna upp med värsta bakfyllan, hemsk känsla!

 2. Nu sover Alex hela nätter men jag säger bara en sak: Babybreza ?

  • Åhh va skönt, jag drömmer om att få sova hela nätter! Haha!! Vad är Babybreza?? Måste nog googla det, haha!

 3. Vår kille på 9 månader var en sovarbebis fram tills att han var 4 månader, sov 12 timmars nätter med ca 2 korta matpauser, sedan började det strula! Runt 4-5 månader vaknade han klarvaken vid 03 och vägrade somna om, kunde gå med honom i någon timme ibland mer, sedan vaknade han ofta hela natten. Nu har han haft en riktigt jobbig period när han vaknat varje timme eller varannan hela natten igenom, han har dock varit superförkyld i 2 veckor, nu börjar han bli frisk, så i 2 veckor har han bara accepterat att ligga på mig, så fort jag försökt lägga honom bredvid mig eller när min man försökt ta honom har han gallskrikit! Så tuffa veckor! Som tur är har jag och min man varit lediga tillsammans sedan slutet av oktober, så har kunnat sova på morgonen så går min man upp med vår son 🙂 Nu börjar det dock vända lite igen, han somnar 21 i sitt rum, vaknar ca 00 och får 200 ml ersättning, somnar om i sitt rum, vaknar igen vid 03 och får 200ml ersättning och då tar jag in honom till vår säng då han inte vill somna annars, sedan vaknar han mellan 06-07 för ersättning igen och sover sedan till 09. Får honom absolut inte att somna utan ersättning (har precis slutat amma då han bet mig så fruktansvärt och inte verkade bli mätt)

  Hur mycket ersättning ger ni på natten varje portion? Vi ger modersmjölksersättning som är 0+ men såg att man kanske skulle ge tillskottsnäring egentligen efter 6 månader, vad ger ni?

  Tack för en inspirerande blogg! Alltid lika kul att läsa dina inlägg!

  • Tack snälla för att du delar med dig, vilken lyx att ni ändå fått njuta av några månaders ”sovbebis”! Skönt å höra att det inte bara är Ludwig som vägrar att sova om nätterna! Det är ju guld värt att ni kan vara hemma samtidigt så länge, det är verkligen så stor skillnad när man är två om ansvaret!!

   Vi ger Nan Pro 3 som är tillskottsnäring, har för mig att BM sa att man skulle byta till det efter en viss ålder så du är nog inte helt fel på det. Dubbelkolla med din BM. Vi ger bara en halv portion per gång, jag har försökt att ge en hel portion eftersom jag tänkte att han då höll sig mätt längre men han slutar själv att dricka efter halva så vi har fortsatt med att ge halva portioner (ca 110 ml).

   Va glad jag blir att du uppskattar bloggen, inte så ofta som någon berättar det och det värmer verkligen! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.