Eterniten är nermonterad…

Nu är eternittaket nerplockat och jag måste säg att det är skönt att bli kvitt det där taket, även om ett eternittak inte är någon fara att ha så länge plattorna inte är spruckna så har jag sedan jag flyttade in velat byta taket. För vår del var det egentligen inte taket som var kritiskt, det hade kunnat vänta i flera år till innan vi bytte ut det, men skorstenen däremot var lite mer akut att fixa till. Den är nämligen ”felkonstruerad”, eftersom man har satt puts på utsidan så har den helt enkelt krackelerat. Som ni kan se på bilderna så är det sprickor i skorstenen och det har till och med lossnat någon bit från den vilket också är det som är det kritiska, att den i princip hade kunnat trilla ner (eller rättare sagt, bitar från den hade kunnat trilla ner och skada någon). När vi köpte huset fanns det redan ett bygglov på att bygga om vinden, höja taket på något ställe samt riva skorstenen. Vi funderade lite på om vi också skulle riva skorstenen men vi tycker ändå att den gör sitt till husets utseende och även om vi aldrig kommer kunna installera någon öppen spis och använda den i den bemärkelsen har vi valt att behålla skorstenen. Vi kommer dock att mura om den i samma tegel som huset och sedan ha plåtdetaljer upptill, jag tror det kommer göra jätte mycket till helheten och jag är så spänd på att se resultatet när just den delen av renoveringen drar igång.

När man är inne i en renoveringsprocess vill man inget hellre att bygget ska löpa på och rent ut sagt gå undan, jag har inte riktigt tålamod till att det står stilla vissa dagar men så är fallet i vart fall med vårt takbyte. Förra veckan var ställningsbyggarna här ett par dagar och sen var ”eternit-teamet” här en dag men i övrigt har det stått stilla! Nästa steg tror jag blir att byta ut ”underlagspappen”, sen tror jag det är dags för skorstenen att byggas om samt badrumsfönstret att bytas ut innan man slutligen monterar plåten. Det är många olika aktörer inblandade och givetvis måste allas scheman synkas vilket såklart kan bidra till att det vissa dagar inte görs någonting alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.