Vecka 2 av takrenoveringen

Det går framåt med takbytet, i veckan plockades eternitplattorna ner och nu har även skorstenen rivits! Det krävs en särskild firma med rätt sorts utrustning för att få lov att montera ner eternitplattor eftersom det innebär en viss risk ifall plattorna skulle knäckas, det är nämligen inte alls bra att andas in stoftet som bildas när en eternitplatta knäcks. Det känns så skönt att bli kvitt det där taket och nu ser jag mer än någonsin fram emot vårt nya plåttak!

För mig innebär renoveringar en viss rädsla för det dyker i princip alltid upp oförutsedda saker som i sin tur kan få olika konsekvenser och vi har redan stött på ett sådant problem! ”Takstommen” vid toalettfönstret hade ruttnat så den behöver bytas ut, något som såklart inte är så enkelt att se innan man påbörjar renoveringen och därför heller inte ingår i offerten. Nåväl, det känns skönt att sådana saker uppdagas och att vi fixar till det men ett tips om ni ska ge er in på renoveringar är att alltid beräkna budgeten högt så att det finns pengar över till att täcka sådana här extrautgifter.

Det var egentligen skorstenen som var boven för oss och som helt enkelt fick oss att kicka igång takbytet redan nu, taket hade kunnat ligga i flera år till utan att det hade varit någon fara. När det kommer till skorstenen så är den helt felkonstruerad, man har alltså putsat utsidan på skorstenen vilket i sin tur har gjort att fukt inte klarat av att tränga igenom och till slut har skorstenen helt enkelt krackelerat och bitar av den till och med trillat ner. Nu när den väl har rivits insåg vi att det verkligen var på tiden för när man tog bort kragen på skorstenen föll den nästintill ihop!! Puh, tur att den inte gjorde det innan renoveringen!!

Vi kommer mura upp skorstenen i samma tegel som huset och sedan sätta en plåtkåpa upptill, om ni tittar på det huset till vänster bakom vår skorsten i bilden så ser ni på ett ungefär hur jag menar. Vi hade egentligen inte behövt ha skorstenen kvar eftersom vi inte har någon eldstad men jag tycker ändå det hör till och gör sitt till husets karaktär så vi behåller den.

På bilden nedan ser ni den rivna skorstenen, svårt att urskilja på bilden eftersom där mest är en massa byggdamm…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.