Rödbetspaj med chèvre och valnötter

Idag tänkte jag bjuda på ett recept, det var ju ett tag sedan jag gjorde det senast. Jag älskar pajer i alla dess former, det är ju så enkelt att bjuda på och smidigt att ha som matlådor i veckorna. Dessvärre har vi inte så många goda recept så när jag sprang över det här blev jag så glad för när jag läste receptet kändes det verkligen som att smakerna skulle göra sig förträffligt i en paj. Så här i efterhand hade jag gjort vissa ändringar i tillagningen, jag hade tex inte använt mer rödbetor än i receptet (vilket maken propsade på att jag skulle ha) och jag skulle skurit dem i tunna skivor snarare än i bitar samt lagt dem mer jämnt över pajen. Jag hade även smulat osten så att den låg jämnt över hela pajen då smakerna gjorde sig bäst tillsammans. Vi åt pajen till en grönsallad men den hade nästan gjort sig ännu bättre om man serverade den med tex några skivor parmaskinka vid sidan.

Recept:

Pajdeg

100 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

Fyllning

300 g kokta rödbetor

3 ägg

2 dl keso

1 dl mjölk

1 tsk honung

1/2 tsk torkad rosmarin

1/2 tsk salt

200 g chèvre

1 dl hackade rostade valnötter

  1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig massa, tillsätt 3 msk vatten, lite i taget och arbeta snabbt ihop en deg.
  2. Tryck ut degen i pajformen, ca 28cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen i ca 30 min (detta steget skippade vi).
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min. Sänk temperaturen till 175 grader (vi fick höja något på vår ugn).
  4. Skär rödbetorna i mindre bitar (jag skulle rekommendera att skärra i tunna skivor, jag skar i bitar men tyckte att rödbetorna blev för tjocka). Vispa ihop ägg, keso, mjölk, honung, rosmarin och salt. Fördela rödbetorna i pajskalet och smula över chèvren (jag skulle rekommendera att lägga den jämnt över hela pajen då det blir godast). Häll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Ta ut och strö över nötterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.