Broccolipaj

Ny vecka, nytt pajrecept! Den här pajen fick mycket väl godkänt av både mig och maken och då är ändå mina smaklökar ordentligt nedsatta eftersom jag ligger inne med en dunderförkylning (igen). Jag fick ställa in gårdagens planer till förmån för sängen varvat med badkaret, vid 21 gick jag och la mig och har knaprat alvedon under hela natten. Jösses vilken omgång jag har åkt på, hela huvudet pulserar och halsen ska vi inte prata om. Men det är ju alltid som värst på morgonen och känner jag mig någorlunda pigg i eftermiddag tänkte jag ändå möta upp Amanda för en kort sushidejt, jag behöver ju samtidigt komma ut och träffa folk och det är mer intensivt att vara hemma med två barn än att komma ut och träffa en vän. Träningen blir dock lidande även denna veckan, så förbaskat trist! Däremot går jag mina promenader varje dag så jag rör ju på mig i vart fall…

Recept:

Pajdeg:

 • 5 dl vetemjöl
 • 200 g kylskåpskallt smör
 • 1 dl iskallt vatten

Fyllning:

 • 1 förpackning sparrisbroccoli
 • 1 stor gul lök
 • 125 g rökt eller kokt skinka i tunna skivor
 • 6-8 soltorkade marinerade tomater
 • 2 msk olivolja
 • salt och peppar

Äggsmet:

 • 4 dl grädde
 • 4 ägg
 • 200 g ost, riven
 • 50 g parmesan, färskriven
 • 1/2 tsk salt
 • 1 krm nymalen svartpeppar
 1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
 2. Tryck ut degen i pajformen så att den hänger ut lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
 3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.
 4. Fyllning: Ångkoka eller förväll sparrisbroccolin i 2–3 minuter.
 5. Skala och hacka löken. Skär skinkan i strimlor, spara 2–4 skivor till garneringen. Strimla tomaterna.
 6. Fräs löken i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt tomaterna och fräs i cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 7. Äggsmet: Visa ihop ägg och grädde. Rör i de rivna ostarna. Smaka av med salt och peppar.
 8. Lägg lök och tomatblandningen i den förgräddade pajen. Strö över skinkstrimlorna. Skeda över ägg- och ostsmeten. Lägg på broccolin. Garnera med de sparade skinkskivorna.
 9. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter.
 10. Garnera pajen med parmesan, chiliflingor och hasselnötter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.