Skena för höften

Här är skenan som vår lilla Elsa sover med på nätterna, alltså förstår ni hur obekvämt det här måste vara? Det är i vart fall så fruktansvärt obekvämt och inte minst otympligt när man ska amma, jag avskyr den! Anledningen till varför hon måste ha skenan är för att man upptäckte en viss instabilitet i höften när man gjorde rutinkontrollen vid födseln, eller vid den kontrollen bedömde en erfaren läkare att hon inte alls hade någon instabilitet (det är den kontrollen när läkaren drar benen uppåt och utåt, man gör denna undersökningen på alla bebisar innan man skrivs ut från BB) medan en yngre läkare visst tyckte att där fanns en instabilitet men man satte för säkerhets skull in ett ultraljud av höften.

Vid ultraljudet bedömde man åter igen att höften var stabil, på vänster sida låg hon på gränsen för vad man bedömer som instabil men ändå inom felmarginalen så man konstaterade att hon INTE behövde någon skena och sedan fick vi själva bestämma om vi ville ha ett nytt ultraljud efter tre månader men att det inte var nödvändigt. Givetvis ville vi det, som förälder kan man inte få nog av alla kontroller som görs för man vill ju sitt barn det absolut bästa. Efter detta ultraljudet blev vi fullkomligt förvånade när läkaren som då tittade på ultraljudsbilderna konstaterade att hon skulle ha en skena nattetid i 3 månader, hon låg fortfarande på gränsen på den vänstra sidan men man resonerade som så ”att om det var mitt barn hade jag velat sätta dit en skena för säkerhets skull”. Det man ser på ultraljudsbilderna är att lutningen där höftkulan sitter och för Elsas del var den vänstra lutningen något för brant vilket skulle, om höften inte växer fast i ”rätt lutning”, kunna innebära att hennes höft enkelt kan komma ur led när hon blir stor.

Det är såklart jätte bra att man har skenan i förebyggande syfte men varför i hela fridens namn har man gjort olika bedömningar? Det hade förmodligen varit så mycket enklare att ha den här skenan på henne när hon var liten bebis för nu är hon så stark och rörlig och är uppenbart besvärad av den. Vi har alltså en hel månad kvar med den här pjäsen, om det nu inte visar sig på ultraljudet nästa vecka att allt redan har vuxit som det ska. I värsta fall kan det innebära att vi måste ha skenan på henne ännu längre, ifall det inte alls har rättat till sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.