Helgbuketten och mina tips på potträning

Det här är en svensk trädgårdsbukett enligt mig, visst ser det “midsomrigt” ut? Blir så harmonisk när jag tittar ut genom fönstret och ser den, det blir så mycket mer ombonat när man har blombuketter lite här och var. Vår lilla trädgård är verkligen så himla lummig nu, det känns som att vi har blommor överallt och med våra utomhuskrukor blev det precis sådär som jag vill ha det. Nu gäller det bara att sköta om de små rackarna också för jösses vilken tid det tar med trädgård!

Nu till potträningen, idag skulle jag vilja säg att Ludwig har fattat galoppen och är med på noterna. Han har sagt ifrån varje gång idag och han riktigt växer som person när han inser hur stolta vi blir över honom, man kan liksom se att han blir mallig. Nu hoppas jag inte på fler bakslag! Nätterna är såklart fortfarande lite gambling men än så länge har han vaknat och gjort ljud ifrån sig innan det är dags så då har vi hunnit in och hjälpa honom till pottan, det är dock inte populärt för han blir arg som ett bi (vilket man kan förstå när han ligger och sover). Vi hoppas ju på att han inte ska behöva kissa om nätterna, han fyller liksom en halv potta med kiss vid tretiden och då kissar han ändå innan han lägger sig för att sova. Haha!

Jag fick frågan om jag kunde dela med mig av lite tips så jag tänkte kort berätta hur vi har gått tillväga, sen är ju alla barn individuella så det som funkar för Ludwig kanske inte alls funkar för ett annat barn. Vi började med att berätta för honom dagen innan att från och med imorgon så kommer vi att kasta alla blöjor och att vi skulle lära honom att gå på pottan precis som de stora barnen gör. Han var inte alls med på noterna och sa blankt nej! Från den dagen hade vi bestämt oss för att aldrig sätta på en blöja igen, för oss kändes det bäst att vi var konsekventa just för att han inte skulle bli förvirrad över att han ibland kan kissa i blöjan och ibland inte. Nu hade Ludwig sedan ett par månader lyckats pricka både ettan och tvåan i pottan vid sporadiska tillfällen när vi var observanta och hann bära honom till pottan så det kom liksom inte som en chock när det gäller att göra det någon annanstans än i blöjan.

Första dagen var ett rent helvete! Han vägrade att sätta sig på pottan, man ska ju helst inte tvinga honom men det blev tyvärr att vi motigt fick honom att slå sig ner. Vi började direkt på morgonen och berättade att det första man gör när man vaknar utan blöja (vi kastade blöjan direkt när han vaknade) är att sätta sig och kissa. Nu hade han redan hunnit göra det i blöjan så det kom såklart ingenting men vi vill att han ska lära sig den rutinen. De första dagarna avgränsade vi oss till köket/hallen så vi plockade in hans leksaker och höll hos här hela dagarna för vi ville undvika olyckor i tex soffan, alltså det var kaos med saker överallt men så fick det vara. Sen började vårt tjat, alltså jag vet inte hur många gånger vi frågade om han behövde kissa eller bajsa. Minsta lilla tecken frågade vi och han sa alltid nej! Att förutspå en kissning är ju lättare sagt än gjort, nummer två ser man ju på dem när det är dags och då lyfte vi honom till pottan och satte honom där. Första dagen hade han dessutom bara kalsonger på sig så att det skulle gå snabbt att dra ner dem när det väl var dags. Efter hand så har vi lärt oss att se när det är dags för kissning, han liksom trycker ihop benen (detta började han med efter att han kissat på sig några gånger, förmodligen för att det inte är jätte skönt att kissa på sig och för att han förstod att han skulle göra det igen om han inte gick på pottan) och då har vi varit snabba med att säga “nu ser vi att du behöver kissa” och gått med honom till pottan utan att stressa för mycket och då har han alltid kissat utan problem. Det har varit svårare de tillfällena när man gör det “på rutin” som tex innan han ska sova, innan vi går ut eller liknande. Det som har visat sig fungera här, för att få Ludwig att slappna av så att kisset kommer, är att fråga honom om han hör ifall grannen kissar eller om tomten kissar och sedan har jag härmat kissljudet. Jag tror att han har tycker att det är lite spännande och verkligen tror att han ska kunna höra dem och då slappnar han själv av och så kissar han. Så det är ett tips. Efter att han har prickat rätt i pottan har han själv fått gå och tömma den och det har verkligen gjort honom så stolt, så det är ett annat tips! Det har lite gjort att han vill pricka rätt igen.

Annars är nog mitt bästa tips att vara ihärdig och när ni har tagit ett beslut om att få barnet blöjfri verkligen köra på, hur jobbigt det än är. Man vill liksom inget hellre än att dra på en blöja och ta det en annan dag och då gäller det att stå ut! Ett annat tips är att inte bli arg när det sker en olycka utan istället sätta honom på pottan trots att han har gjort det i byxan, för Ludwigs del så avbröt han automatiskt kissandet när han märkte att han kissade på sig och när jag sen satte honom på pottan så kissade han resten där i. Jag har även frågat honom frekvent vart han ska kissa och bajsa och då har han till slut pekat på pottan. De tre första dagarna innebar att vara konstant på sin vakt, dag fyra tyckte jag att han själv började gå till pottan eller i vart fall säga “oooooojjj” precis innan det var dags och då hann vi följa honom dit innan han gjorde det. Dag fem blev ett rejält bakslag för då slog han bakut var gång vi försökte att sätta honom på pottan (han gjorde dock inga olyckor för vi såg när det var dags) och dag sex var det som att han hade accepterat det och gick själv dit och var åter igen stolt över att han prickade rätt. Vi har hela tiden gett beröm när han prickat pottan, applåderat och verkligen berättat hur duktig han var som klarade det. Vi har även tagit med pottan ut i trädgården när vi har varit där så att han inte ska ha så långt dit för när det väl är dags så har man inte så stort spelutrymme utan då är det snabba puckar som gäller, vi kommer behöva öva upp så att han lär sig att hålla sig en stund innan det kommer (det har redan blivit så mycket bättre). På natten har vi ställt in pottan på hans rum så då är det bara till att hjälpa honom ur sängen och sätta honom där, det är ett annat tips. På morgonen har jag dessutom gått på toaletten samtidigt och när han har hört att jag kissar så kommer det alltid kiss från honom också, ett annat tips. Han har även fått ringa till mormor och berätta att han går på pottan så han har fått beröm även där, vilket jag tror kan vara positivt. Ett annat tips är att ha en rejäl hög med kalsonger som ni kan byta till efter varje olycka, jag köpte först bara 6 par och det var för lite!! Vi fick köra en snabbtvätt första dagen och vid ett tillfälle fick han gå utan för vi hade inga rena kalsonger kvar, nu har jag köpt ett helt gäng. Ludwig har bara gjort tvåan i kalsongerna en gång och det är inte någon trevlig upplevelse, då är kisset betydligt mer oskyldigt och enklare att hantera!

Nu kommer vi behöva träna på att han ska göra sina behov i pottan även om vi är någon annanstans eller säga ifrån om vi tex kör bil etc. Spännande!! Jag funderar på om jag och Ludwig ska ta en liten tur till Sölvesborg så det kan ju bli en första övningsrunda, haha! Jag har i vart fall fått tips från en väninna om att beställa engångspottor och ha med mig i handväskan så det har jag beställt nu, det är pottor som man kan veckla upp och sedan kastar man bara dem i någon soptunna med innehållet i (givetvis i en plastpåse). Perfekt ju!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.