Äktenskapsförord och testamente

-inlägget publiceras i reklamsamarbete med Enkla Avtal-

äktenskapsförord

Äktenskapsförord

Igår på middagen gick diskussionerna heta och ett ämne som vi berörde ganska ingående var äktenskapsförord och testamente. Vi insåg ganska snabbt att vi inte var särskilt pålästa inom ämnet. Därför blev det idag extra intressant att skriva om just detta. Det är så mycket som man ska tänka på när man ingår äktenskap. Visst slog det mig att vi kanske borde skriva ett äktenskapsförord när vi gifte oss. Där och då var man dock så förblindad och tänkte att man aldrig kommer att hamna i en situationen då det skulle behövas. Sanningen är dock att man aldrig vet och skulle man hamna där underlättar det enormt om man har skrivit ett äktenskapsförord.

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord skrivs för att förtydliga vad i ett äktenskap som räknas som enskild egendom. Med enskild egendom menas att det är du själv som äger egendomen och den ska således inte delas vid en skilsmässa. De saker som inte räknas som enskild egendom i ett äktenskap räknas som giftorättsgods och delas lika. Anledningen till att man skriver äktenskapsförord är för att minska eventuella tvister och problem vid skilsmässa eller dödsfall. Bevara särskilda egendomar som enskild egendom. Skydda varandras tillgångar från att delas upp. Avtala bort hela eller delar av giftorätten och hålla ner antalet diskussioner. Jag kan bara föreställa mig att det blir en del sådana vid en skilsmässa.

Hur skriver man äktenskapsförord?

Ett tips är att använda sig av en avtalsmall. Som till exempel denna från Juridiska Dokument, då blir det inte så krångligt. Ett äktenskapsförord måste innehålla:

  • bådas personnummer
  • båda ska skriva under
  • avtalet ska vara daterat
  • äktenskapsförordet måste vara skriftligt
  • avtalet måste förklara vad som är enskild egendom och vad som är gifträttsgods

Man ska även tänka på att ett äktenskapsförord är en färskvara. Man kanske ser på saker och ting annorlunda längre fram i tiden jämfört med när man var nygifta. Därför bör man med jämna mellanrum se över sitt äktenskapsförord och uppdatera det.

Äktenskapsförordet registrerar man hos Skatteverket, i ett så kallat äktenskapsregister. När man skickar in äktenskapsförordet betalar man även en ansökningsavgift på några hundralappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.