Ett besök på vårdcentralen och stressyndrom

Ett besök på vårdcentralen och stressyndrom

Förskolan har ringt hem Ludwig de senaste två dagarna, han hade plötsligt börjat gråta och beklaga sig över att han hade ont i halsen. Innan Calle lämnade honom på Förskolan i tisdags började han storgråta och menade på att han hade ont i bröstet varpå Calle bad pedagogerna och vara lite observanta på det.

Båda dagarna när jag hämtade honom var han precis som vanligt och frågade om han fick äta glass när vi kom hem. Precis som han brukar få när han är hemma sjuk. Efter att pedagogerna ringde hem honom igår blev jag dock så orolig att jag cyklade direkt till Vårdcentralen med honom. Han hade enligt dem vid 7-8 tillfällen börjat storgråta, fått jätte hög puls med ett hårt bankande hjärta samt sagt att han hade ont och pekat på halsen (han har ett rivmärke där som han fått vid ett tidigare tillfälle). Vi hade tur och fick träffa en sjuksköterska som undersökte honom. Lyssnade på hjärtat, lungorna samt tittade i halsen. När hon frågade Ludwig om han hade ont och vart så svarade han ja och pekade på flera olika ställen på kroppen, på benen, magen, halsen. Sen frågade han om han fick en leksak, han har ju lärt sig att man får det hos doktorn/tandläkaren. Vi cyklade därifrån efter att fått konstaterat att det inte verkade vara något fel på honom och om det skulle komma en ny ”attack” fick vi åka till Kvälls- och helgmottagningen för att få träffa en läkare.

Väl hemma var Ludwig precis som vanligt. Han lekte medan jag och Calle satt och jobbade. Jag hade i all stress ringt hem Calle från DK eftersom jag inte har någon bil hemma, ifall vi behövde åka in till akuten eller något. Pedagogerna skrämde verkligen upp mig. Jag och Ludwig gick till frisören precis som planerat och efter middagen tog vi en promenad till lekplatsen och tittade på ”Malmö opera på lastbil” som utspelade sig i Limhamn. Inte en enda gång beklagade han sig över att ha ont någonstans, inte heller imorse.

Idag när Calle lämnade Ludwig tog han en av pedagogerna till sidan för att prata om det inträffade eftersom vi tycker det är så märkligt det bara händer på Förskolan. Vi började bli oroliga över att han helt enkelt inte trivs där vilket vi inte alls fått känslan av innan utan han verkar alltid ha väldigt roligt. Då kom det fram att ett annat barn hade trillat och skadat sig och börjat blöda väldigt mycket från huvudet bara någon dag innan, Ludwig var den som upptäckte att barnet hade skadat sig och sedan sprang till pedagogerna för att hämta hjälp. Så förmodligen är detta en reaktion på vad han fick se, någon form av stressyndrom? Plötsliga gråtattacker, hög puls och rädslan för att det ska börja blöda även på honom och då på halsen där han har ett rivmärke. Nu är detta bara Pedagogens teori eftersom det inte finns någon annan förklaring och det låter faktiskt rimligt.

Jösses vad man är blödig när det kommer till ens barn. Nu har pedagogen och Calle pratat om detta med Ludwig så vi får se om han blir hemringd även idag. Jag hoppas innerligt att det inte beror på att han inte skulle trivas. Det har nämligen varit sjukt hög personalomsättning den senaste tiden och jag känner inte alls att det är samma Förskola som tidigare. På Elsas avdelning är det nästan aldrig någon ordinarie på plats när jag hämtar och de kan heller inte säga något om dagen. De rycker lite på axlarna och säger att allt har gått bra eftersom ingen sagt något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.