Hur jag gör mina fotoalbum…

Fotoalbum

Hur jag gör mina fotoalbum

När jag delade på stories att jag är igång och fixar årets fotoalbum fick jag så många frågor kring hur jag brukar göra. Det är ju ett gediget arbete som ligger bakom ett sånt här album så jag brukar aldrig göra allt klart allt vid ett och samma tillfälle. Jag har skapat en inloggning på den sidan där jag valt att skapa mina fotoalbum. Där kan man spara sitt arbete efter hand och fortsätta när man får en liten lucka.

Det första jag gör är att gå igenom alla bilder som jag har tagit under det året som jag vill skapa albumet för. Jag redigerar mina bilder i Lightroom vilket jag brukar vara duktig på att och göra löpande under året. Några enstaka är kvar att fixa till. Ambitionen var att även löpande välja ut bilderna till respektive album så det inte blir en sådan stor arbetspuckel när man väl ska skapa albumen men det lyckades jag inte införliva. Jag skapade hur som helst en mapp för respektive album (som ni kan se nere till vänster under samlingar i bilden nedan) och efter hand som jag går igenom bilderna drar jag in de som jag vill ha med i respektive album. När det är klart bläddrar jag snabbt igenom alla bilderna i albumet och sorterar bort några som eventuellt blivit överflödiga.

Fotoalbum

I nästa steg skriver jag ner numren på fotona som finns sparade i olika mappar på datorn (jag har en mapp för varje månad), jag tar en månad i taget för att göra det enklare och mer överskådligt när jag sedan skapar mitt album. När jag vet vilka nummer bilderna har laddar jag upp en månad i taget till programmet som jag sedan skapar mina bilder i. Jag arrangerar dem i albumet och skriver även texten så att jag blir helt klar med en månad innan jag sedan laddar upp nästa månad. Även om man kan sortera bilderna efter datum i programmet så tycker jag inte alltid att det funkar och då blir det en enda stor röra och hitta vilken ordning som bilderna ska in i.

Som ni kanske förstår är jag en sjukt strukturerad person och jag hoppas att jag kan inspirera några fler där ute till hur man enklare skapar ett Fotoalbum. Nu tar ju jag sjukt många bilder på ett år så av den anledningen måste jag ha en strukturerad process för hur jag ska göra detta för annars blir det överväldigande.

3 comments on “Hur jag gör mina fotoalbum…

  1. Vilken sida använder du för att skapa albumen? Finns så många olika så vore toppen med tips!

    • Jag använder Smartphoto, tar liggande album i storlek L med linneomslag. Väljer även premiumpapper glansigt och albumen ser riktigt lyxiga ut! Om du beställer innan den 31/1 så kan du använda rabattkoden ”NISSE” som ger 40% på hela ordern. De brukar ha rabatter med jämna mellanrum så jag passar alltid på att beställa då! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.