Mina bästa tips till en hälsosammare vardag!

IMG_8147 IMG_8151

Efter helgen som gått bestämde jag mig för att på allvar komma tillbaks till en hälsosammare vardag, träningen känner jag att jag har fått under kontroll sedan årsskiftet och likaså vardagskosten men det där med att “unna sig” om kvällarna har stundtals gått till en överdrift och jag har bokstavligt talat mått illa av mitt beteende. Ni är säkert många där ute som precis som jag slåss mot allt det där onödigt goda som är så enkelt att stoppa i sig så därför tänkte jag dela med mig av mina absolut bästa tips på hur ni kan hitta tillbaks till en nyttigare vardag!

√   Sätt veckomenyn redan på söndagen, plocka fram recepten ni planerar att tillaga och se även till att handla hem alla ingredienser samma dag. Det här är en rutin som vi fått in och som vi i princip håller oss till varje vecka och jag måste säga att det är tack vare denna rutinen som jag faktiskt klarar av att hålla en hälsosam kost i veckorna.

√   Ät matlådor till lunch, du har kontroll över vad det är du stoppar i dig och genom att planera veckomenyn väl kan du även välja maträtter som håller mättnadskänslan längre. Jag äter matlådor fem dagar i veckan och skulle inte för mitt liv kunna tänka mig att äta lunch ute varje dag eller som en del gör skippa lunchen och ersätta den med mackor eller liknande. Jag måste ha lagad mat och för att min mage ska må bra behöver jag dessutom ha kontroll på ingredienserna. För oss räcker det med att laga tre måltider per vecka sen har vi middagar på kvällen samt matlådor till luncherna, nu äter i och för sig inte CJ matlåda varje dag men man kan ju bara tillaga lite mer av allt.

√   Minska på kolhydraterna och bygg upp en receptbank på goda och nyttiga maträtter, ett tips är att prenumerera på tex Mat & Ro’s LCHF-kasse i några veckor och spara sedan recepten. Vi lagar uteslutande recept som vi samlat på oss under tiden som vi haft matkasse och så snart vi känner att vi behöver lite tillskott i receptbanken signar vi upp för en ny matkasse, en alldeles fenomenal taktik med tanke på att det är deras jobb att komponera ihop goda maträtter som kunderna dessutom ska gilla. Under kategorin ‘mat’ här i bloggen har jag samlat en hel del av mina favoritrecept och köttfärspajen (givetvis LCHF-vänlig) som vi tillagade ikväll och som ni ser på bilden finner ni recept på här (klick).

√   Planera frukosten! Jag har kommit in i en rutin där jag på måndagsmorgonen kokar upp fem ägg, ett till varje arbetsdag, som jag antingen äter med sked eller på en riskaka. Till ägget dricker jag en smoothie där jag blandar i tex: banan, keso, ingefära, citron, frysta bär, avokado, spenat, kokosmjölk (osockrad) och vetegräs. Givetvis handlar jag hem alla ingredienser under söndagen så att det bara är till att tuta och köra! Den här frukosten håller dig mätt ett bra tag och det är ett måste för min del.

√   Ät mellanmål för att hindra att blodsockret sjunker, det är då du blir som mest sugen på allt det onyttiga! Jag försöker att hålla mig till några skivor ost på jobbet, ibland slinker det även ner ett knäckebröd. På eftermiddagen innan träning äter jag oftast en riskaka med en halv avokado, som variation kan jag även stoppa i mig lite drickkvarg, en banan eller något liknande. Det måste vara lite mättande så att man orkar att ta ut sig på träningen.

√   Här kommer vi till den stora utmaningen för min del och det är kvälls-snackset, jag är beroende av att äta något “gott” på kvällen efter att jobb/träning/middag är avklarat och här gäller det att förbereda sig väl. Det finns faktiskt substitut till det onyttiga godiset som funkar lika bra och hittills har jag hittat två favoriter: rawballs och nu även en slags brownie-liknande kaka som jag faktiskt fick recept på så sent som igår, det var Ingrid som introducerade mig till den i helgen och jag kan säg att jag är redan ‘hooked’!! Självklart ska jag dela med mig av receptet till er!

Summan av kardemumman: planering är A och O för en hälsosammare vardag!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.