Perenner och trädgårdsblommor

Perenner

Perenner – mina favoriter

När det kommer till perenna växter så har jag hittills ett par favoriter som har fått sin bestämda plats i trädgården. På plats nummer ett kommer såklart Lavendeln, jag älskar detta hav av lila blomster! Så lättskött, blommar länge och verkar heller inte drabbas så lätt av ohyra. Lavendeln var de enda blommorna i hela trädgården som klarade sig undan förra årets svärm av bladlöss. Om det var tur eller om det faktiskt ligger något i det låter jag vara osagt. Jag håller tummarna för att det förblir på det viset.

Även kantlöken “Allium Millenium” är så ljuvligt vacker i sin lila nyans. Jag älskar de lila bollarna!

Perenner

Vi har planterat Lavendel längst med hela staketet på framsidan och jag är så nöjd med resultatet! Vi har även en del Lavendel i trädgården, dels i rabatt men även i krukor.

Dahlia

Dahliarabatt

När det kommer till ettåringar så hör Dahlian till min absoluta favorit, alltså denna svärm av alldeles ljuvliga och gigantiska blommor. De kräver lite mer omvårdnad eftersom man ska gräva upp lökarna varje år. Vi lyckades tyvärr inte övervintra våra lökar så jag måste beställa nya i år. Jag tyckte att det blev alldeles lagom med fyra olika Dahlior i rabatten nedanför uterummet så det får bli samma även i år. Dock så kommer jag att skifta sorter. Favoriten är Café Au Lait och jag hoppas på att hitta den i flera olika nyanser. Det verkar svårt att få tag på dessa blommor även i år.

En annan favorit är Jätteverbenan som ni finner på bild lite längre ner! Denna är så fin, den är dock svår att driva upp från frö så köp dem på planta och glöm inte att vattna. Våra blommor drabbades dock av mjöldagg och denna var inget undantag. Så tråkigt när det blir ett sådant “ohyre-år” som 2020 verkar ha blivit. I år hoppas jag på att det blir lite lättare! Jag tänkte lägga till några nya favoriter i min samling i år som jag tänkte skriva om i ett annat inlägg.

Dahlia - Café Au Lait

Jätteverbena

Café au lait - Dahlia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.