Vinterförvara Dahlior

Vinterförvara Dahlior

Vinterförvara Dahlior

Jag tänkte tillägna det här inlägget åt hur man gör när man ska vinterförvara Dahlior. Nu är jag ingen expert men jag har lärt mig efter hand. I år är första året som jag gett mig in på att plantera Dahlior så allt har varit nytt för mig. Jag har dock blivit positivt överraskad över hur “enkelt” det var och hur mycket blommor vi har fått njuta utav. Den här Dahlian som heter Pompom Sandra hör till min absoluta favorit. Den växer på en tjock stam så den är tålig, den blir enorm. Blommornas stjälkar är också lite kraftigare vilket gör att de står fint i vasen. Blomman är ju urvacker och håller länge när man plockar in den.

Vinterförvara Dahlior

Vinterförvaring tillvägagångssätt

Anledningen till varför man måste gräva upp knölarna över vintern är för att de inte tål frost. När kylan och frosten kommer ska man alltså gräva upp knölarna. Man börjar med att klippa ner blomman så att det bara är 10-20 cm kvar av stjälken. Egentligen ska man använda en grep som man kör ner i jorden runt plantorna. Vi använde dock en spade. Man ska sätta grepen/spaden en bit ifrån plantan så att man inte råkar skada knölarna som växer till sig rejält under sommaren. Våra har typ tredubblats. Ta upp knölen försiktigt genom att greppa tag i stjälkstumparna och lirka upp dem ur jorden. Skaka bort lös jord som sitter runt knölarna. Jag har förstått att en del klipper bort sugrötterna som växer ur knölarna medan några låter dem sitta kvar och klipper av dem först till våren. Jag får fundera på hur vi ska göra, just nu ligger de i uterummet och torkar till sig lite. Imorgon ska jag förbereda dem för vinterförvaringen.

Det finns lite olika varianter på själva vinterförvaringen och det beror ju på ens förutsättningar. Man kan placera dem i luftiga backar eller korgar, om man väljer detta alternativet ska man inte vara så noga med att rensa bort jorden. Ett annat sätt är att man bäddar in dem i torv som är bra på att reglera fukt. Man kan bädda in dahliorna i sand. Ett annat sätt är att slå in dem en och en i tidningspapper och lägg i papperskassar. Något som man ska tänka på är att man inte ska sätta kassen, kartongen, korgen direkt på ett kallt källargolv. Risken är då att fukt kryper upp från golvet och sätter sig i knölarna vilket resulterar i möglade knölar. Helst ska de förvaras där det är 5-10 grader och det är en fördel om det är mörkt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.