Fiskgratäng på LCHF vis

En riktigt bra start på denna veckan! Första träningspasset är avklarat och första måltiden från veckans LCHF-kasse är tillagad, jag var dessutom så duktig och valde att äta en skål med fruktsallad som kvälls-snacks framför sötsakerna jag annars brukar trycka i mig. Alltså jag har fått dille på att strö kokosflingor över fruktsalladen, givetvis i sällskap av en liten klick med vispad sojagrädde.

Nåväl, jag tänkte egentligen bara inspirera er med denna smaskiga fiskgratäng som vi tillagade igår! Även CJ som är väldigt kräsen när det kommer till fiskrätter påpekade både en och två gånger hur gott han tyckte att det var! Jag vill helst äta fisk åtminstone en gång i veckan men det blir i princip bara de veckorna som vi har matkassen, vi har insett att vi är fruktansvärt fantasilösa när det kommer till fisk! Men det är i och för sig tjusningen med att ha en matkasse, man tvingar sig själv till att äta varierat och man tillåter sig att gå utanför den där boxen man annars gärna håller sig inom!

Fiskgratäng (4 personer)

IMG_4254

1 1/2 blomkål

1/4 solovitlök

ca 600g fisk

1 dl créme fraiche

3 dl grädde

1 tsk torkad oregano

1/2 citron

3 msk skaldjursfond

1/2 påse riven prästost

1/2 gurka

Smör, salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och mixa blomkålen med 4 msk smör och pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Klicka ut blomkålsmoset (det här misslyckades vi med, haha) runt kanterna i en smord gratängform. Lägg fisken i mitten, krydda med salt och peppar. Vispa ihop créme fraîche och grädde med oregano, citronsaft, fond, salt och peppar (vi tyckte att det blev lite för mycket sås i förhållande till moset så nästa gång kommer vi nog halvera mängden men det är ju en smaksak). Häll såsen över fisken och strö över osten. Gratinera i ca 35 minuter. Skär gurkstavar och servera tillsammans med gratängen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.