Glutenfritt

Glutenfritt

Glutenfritt

Som ett steg i att lokalisera vad det är som orsakar ledvärken som jag nu lidit av i snart ett år beslutade jag mig för att göra förändringar i kosten. Jag menar, otaliga undersökningar har gjorts på mig och man har ännu inte kunnat konstatera någon diagnos så jag är beredd på att testa allt. Mycket tyder på att det är reumatism men för att en sådan diagnos ska sättas måste man uppfylla X utav Y kriterier och jag har inte alla dessa. Jag reagerar heller inte alls på samma sätt när jag tar kortison, värken har liksom kvarstått även om den minskat något. På en reumatiker har jag förstått att man ganska omgående märker skillnad och att värken försvinner.

Nåväl, efter att ha läst boken ”Konsten att inte dö” inser jag hur mycket det vi stoppar i oss påverkar kroppen. Jag blev på riktigt mörkrädd av det jag läste och har helt ärligt inte alls tänkt i de banorna tidigare. Fler borde utbilda sig inom kostlära för många sjukdomar kan förebyggas av just det vi äter. Under min utredning har såklart frågan ställts ifall vi har några kroniska sjukdomar i släkten och den enda jag känner till är att min bror sedan tonåren har Ulcerös Kolit som är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen. På den vägen gjorde läkaren ett gentest som visade att såklart även jag bär på genen som ”orsakar” denna sjukdomen. När han frågade ifall jag har haft problem med tarmarna så har jag absolut inte haft några symtom som visar på att jag skulle ha sjukdomen. Det vanliga är att man får blod/slem i avföringen och i skov blir väldigt dålig i magen. Däremot så har jag alltid varit väldigt hård i magen och i perioder har jag inte gått på toa på flera dagar. Något som jag helt enkelt bara accepterat och tänkt att det är ”mitt normaltillstånd”. På sistone har jag till och med fått ta laxermedel för att överhuvudtaget kunna gå på toa. Detta i sin tur fick läkaren in på spåret att det kanske är tarmarna som är boven även hos mig men att det utrycker sig i form av ledvärk. Tydligen finns det en sådan variant av sjukdomen. Därför är jag nu remitterad till en tarmspecialist för att se om det kan påvisas någon inflammation i tarmarna.

Hur som helst. Efter att jag läst boken jag nämnde ovan och således lärt mig mer om hur kroppen fungerar beroende på vad vi äter såg jag till att få i mig ordentligt med fibrer och även vatten (nyckeln till en trög mage och välfungerande tarm) men utan resultat. På den vägen beslutade jag mig för att testa utesluta gluten och jag blev helt chockad vilken effekt det blev. Nu är jag inne på min femte vecka utan gluten och min mage fungerar i princip helt normalt utan att jag behöver ta några laxermedel. Jag går på toa en gång om dagen och är inte alls hård i den bemärkelsen. Dock så märker jag stor skillnad så fort jag slarvar med kosten, då blir jag genast trög i magen igen men inte alls som när jag åt gluten. Värken har också blivit mycket mindre, dock inte så att den försvunnit. En inflammerad tarm kan dock ta ett år innan den läker helt så min förhoppning är att det sakta men säkert ska försvinna. Just nu går jag inte på någon medicinering och har inte gjort det sedan en vecka tillbaks. Jag kommer att fortsätta äta glutenfritt och ser så fram emot att få träffa en tarmspecialist och hoppas så innerligt att få svar på vad det är som är fel på mig.

När jag tog beslutet att köra på glutenfritt beställde vi hem glutenfria färdiglagade matlådor från Svarta Lådan enbart till mig. Det kändes som ett enormt projekt att lägga om kosten för hela familjen så detta var ett enklare sätt att testa på tyckte jag. Svarta Lådan använder bara råvaror med bra näringsinnehåll. Nu vet vi att jag inte tål gluten så vi är under en läroprocess och den största omställningen som jag upplevt hittills är väl att det inte finns något gott glutenfritt bröd. Pastan tycker jag är väldigt snarlik den glutenfria (inte färsk pasta då såklart och det kan jag sakna). Till er med trög mage, testa att utesluta gluten! Kanske är även ni glutenintoleranta/känsliga….

Glutenfritt

One comment on “Glutenfritt

  1. Vad skönt att du hittat lite ledtrådar till värken! 🙏🏼 Visst är det underligt det där med glutenfritt och hur det påverkar. För mig är det ju specifikt vetemjölet så jag kör glutenfri pasta och glutenfritt bröd. Håller med om att pastan inte är någon skillnad och brödet – stor skillnad. Har provat en hel del vid det här laget, det bästa jag har bakat är havrefrallor utan vetemjöl. Av köpebröd har det bästa (eller minst dåliga) varit varumärket Martas som finns i frysdisken, surdegsbrödet har varit gott att rosta (väldigt små bitar dock). Även bakverk är ju väldigt trist, verkar vara biskvi som gäller på bageri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.