Potträning Elsa

Potträning

Potträning Elsa

Tja, jag önskar att jag kunde skriva att hon numer är pottränad! Det är hon alltså inte! Vi började att potträna Elsa i helgen och hon var från början helt med på noterna när det kommer till att kasta blöjan och istället ha trosor på sig. Hon vet precis vad det innebär och hon säger till och med ifrån när det är dags ”mamma jag är kissig” och så går vi till pottan. Hon drar ner trosorna och slår sig ner och där blir det tvärstopp. Hon kan liksom inte släppa taget. Vi har verkligen försökt med allt. Vi kollar paddan, målar, pusslar, läser böcker under tiden som hon sitter på pottan men inte en droppe kommer det. Vi har även testat att sätta pottan lite undanskymt så att hon får lugn och ro. Efter en stund och inget händer tröttnar hon såklart och sen går det bara några få minuter innan hon åter igen säger ”mamma jag är kissig” och hon slår sig ner på pottan men det kommer ingenting. Så har vi hållit på fram tills hon helt enkelt inte längre kan hålla sig (vi snackar en halv dag) och alla gångerna när hon kissat på sig så har det varit när hon precis rest sig upp från pottan och står och drar upp trosorna. Alltså det är ju såååå nära och hade hon bara klarat av att släppa taget så hade hon varit pottränad på en dag, jag menar hon sa ifrån när det var dags redan dag 1 vilket annars är det som brukar vara det svåra vid potträningen.

Nu har det dock utvecklats till att hon istället är arg på pottan. Hon tar sitsen och kastar den i golvet och sedan sparkar hon på pottan så den far iväg. Trosorna vill hon fortfarande ha på sig men det är inte alls lika lätt att få henne att sätta sig på pottan. Nu när vi väl har börjat med potträningen vill vi heller inte avbryta för jag vet att det gäller att bara att ha tålamod och till slut så har man tagit sig igenom det. Med Ludwig tog vi blöjan oavkortat från dag 1, även på natten, men det har inte gått med Elsa. Första dagen gjorde vi det men då gick hon och höll inne kisset hela dagen och sedan kissade hon ner sig under kvällen när hon låg och sov och vaknade inte ens av det. Som tur var gick vi in för att titta till henne innan vi skulle gå och lägga oss och fick då tvätta av henne och byta sängkläder. Komiskt nog har hon sedan dess varit helt torr på natten och nu är vi snart uppe i en veckas tid, så det blir nog inte så svårt att ta blöjan nattetid när hon väl blivit torr på dagen.

Ludwig har varit så duktig och supportande i Elsas potträning. Vid ett tillfälle när hon själv inte ville sätta sig på pottan gick Ludwig fram, tog henne i handen och sa med den mjukaste bebisrösten (så gulligt när han pratar med det tonläget till henne) ”Elsa, vill du sätta dig på pottan” och då lyssnade hon och gjorde som han sa.

Vi valde att inte ta potträningen i sommar eftersom vi inte vill lägga hela semestern på detta vilket vi gjorde med Ludwig. Det blir såklart lite svårare eftersom hon under veckorna är på Förskolan men vi har bett dem att låta henne gå utan blöja i alla fall när de är inomhus. Hittills har det skett två olyckor och tydligen är det samma sak där, att hon inte kan släppa taget. Jag tänkte att om hon går på pottan samtidigt som kompisarna så skulle det kanske släppa men icke…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.