Sillsmörgåstårta

Sillsmörgåstårta

Jag har ju helt glömt bort att dela detta receptet som vi testade i julas. Så gott och det passar precis lika bra till påsk!

Sillsmörgåstårta

18 skivor kavring

Fyllning:

200 gram matjesill utan lag (vi körde vanlig sill, alltså inte matjesill)

75 g riven Västerbottenost

1,5 dl créme fraiche

1 dl majonäs

2 kokta ägg

1 dl hackad dill

2 msk hackad rödlök

Topping:

100g matjesill utan lag (vi körde vanlig sill)

2 kokta ägg

1 dl hackad gräslök

6-12 dillkvistar

0,25 strimlad lök

10 g röd stenbitsrom

6 msk gräddfil

250 g kesella eller naturell färskost

Koka äggen hårdkokta i 9 minuter. Kyl i vatten Skär av kanterna på kavringen. Lägg ut sex skivor kavring i en rektangel på ett fat eller bricka.

Fyllning: Hacka 200 g sill samt 2 kokta ägg. Hacka dill. Hacka 2 msk rödlök. Lägg i en skål. Tillsätt riven Västerbottenost, créme fraiche, majonäs. Rör ihop.

Bred hälften av fyllningen på kavringen. Lägg ett lager av sex skivor kavring. Bred ut resten av fyllningen och täck med resterande skivor kavring. Hit kan man förbereda botten och förvara övertäckt i kylen i något dygn. Sätt gärna tandpetare i toppen av tårtan och sedan gladplast överst.

Garnering: Bred kesella eller färskost på och runt om på kanterna av smörgåstårtan. Hacka gräslöken och tryck fast den längs kanterna och lite på toppen av tårtan. Skiva två ägg och lägg ut 2-3 skivor ägg på varje ”tårtbit”. Förslagsvis på sex bitar i en rektangel. Hacka resten av sillen och fördela den på samma vis jämte äggskivorna. Skölj och skiva rädisor och lägg på några skivor på varje ”tårtbit”. Klicka ut gräddfil och en tsk rom på varje ”tårtbit”. Strimla rödlök och avsluta med några strimlor lök samt en dillkvist på varje ”tårtbit”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.