Halv elva masade vi oss ur sängen idag och då kom vi knappt upp, haha! Nåväl, det är helt ljuvlig att sitta här och bara sippa på en kopp kaffe med Nyhetsmorgon på i bakgrunden och ”bara va”. Jag är något frustrerad för när vi var i Costa Rica la jag mina minneskort på ”ett säkert ställe” i resväskan för att undvika att de skulle bli stulna om vi skulle få inbrott på hotellrummen och nu kommer jag inte ihåg vart jag stoppade dem i! Tur jag hade datorn med mig och har alla bilderna även här…
Jag har fortfarande massor med bilder ifrån Costa Rica som jag inte hunnit visa er, vi var bland annat på en kaffeodling i Monteverde. Jag hade ingen aning om att man faktiskt plockar kaffebönorna för hand, i Costa Rica är det framförallt säsongsarbetare ifrån Nicaragua som står för den arbetsinsatsen. Man tjänar nämligen inte många slantar och man betalas per plockad korg…tänk på det när ni dricker kaffe nästa gång.
Om jag inte minns fel tjänar kaffeplockarna ca 3 dollar per korg och ni kan ju bara föreställa er hur lång tid det tar att fylla en sådan här gigantisk korg med röda bär, ja bären måste dessutom vara mogna och det är de först när de är riktigt röda.
Innan man planterar ut plantan i kaffefälten får de växa till sig i små lådor under extra bevakning.
Så här ser ”bönorna” ut innan omvandlingen påbörjas:
Nu mer har man industrialiserat hela processen från böna till kaffe och vi fick en mycket intressant demonstration i hur det går till och hur man tidigare gjorde. I maskinen nedan sorteras bönorna efter kvalitet och man använder de olika kvaliteterna till olika syften, de bästa bären exporteras tex till utlandet för försäljning medan de sämsta bönorna är de som säljs inhemskt.
Bönorna rostas i omgångar beroende på hur välrostade man vill ha dem…