När man får besök av vilda elefanter!!

IMG_6071Jag tänkte berätta lite om Lodgen som vi bor på här i Sydafrika, det finns ju en uppsjö av olika parker och boenden och det är sannerligen en utmaning att hemifrån välja vart det ska bära hän. Vi gick på rekommendationer och hamnade således i Krugerparken (närmare bestämt Sabi Sands) som är en djurrik park med goda möjligheter att få se the BIG FIVE, vilket vi lyckades med inom 18 timmar!

Till parken kan man anlända med flyg eller hyrbil och vi valde det senare alternativet, så här i efterhand kan jag rekommendera att ta flyget åtminstone ena hållet eftersom det tar sin lilla tid att köra från Johannesburg. Genom att köra bil får man dessutom möjligheten att se lite mer av de olika samhällena man passerar på vägen och det var verkligen en upplevelse jag inte hade velat vara utan. När vi anlände kom vi körandes precis vid landningsbanan på bilden ovan som ligger mitt i Nationalparken där djuren springer fritt, med andra ord kan du redan när du anländer få möjligheten att se en hel flock med elefanter eller giraffer. Vi körde rakt in i en leopard som låg och solade under en buske, hur häftigt är inte det då?

IMG_6021

Lodgen ligger belägen vid ett vattenhål och bara några meter ifrån den gemensamma delen huserar alltså en hel flock med flodhästar (på bilden ovan ligger de och svalkar sig under ytan, på kvällarna/nätterna kommer de fram för att äta och strövar då omkring bara några meter från terassen som jag står på), under frukosten kan du ha turen att se flockar av passerande elefanter och giraffer som stannar förbi för att bada/leka och släcka sin törst i vattenhålet.

Vid den gemensamma delen samlas safarigästerna för att tillsammans äta frukost, lunch och middag. Stämningen är helt fantastisk och man blir lite som i ett kollektiv, vi hade verkligen turen att träffa trevliga människor. På Lodgen finns också en gemensam pool som får nyttjas fritt, vi valde dock att bo i en ”luxury villa” och hade även en privat pool tillgodo så vi nyttjade faktiskt inte den gemensamma poolen.IMG_6067

Lodgen är privatägd och ligger alltså inte i den statligt ägda delen av Krugerparken, på så vis är det mindre turister varav endast ett visst antal bilar får vistas i parken samtidigt. Lodgen har totalt tre safaribilar och till min stora förtjusning var det öppna bilar, många safari tillhandahåller stängda bilar vilket inte alls hade gett samma känsla. Vi åkte på totalt fyra safari-turer vilket vi tyckte var alldeles lagom, första turen på dagen går av stapeln redan i gryningen (05:00!!!) och den sista turen börjar omkring halv fem på eftermiddagen och avslutas i totalt mörker.

IMG_6070

IMG_6050

Vår ”luxury villa” låg en bra bit ifrån Lodgen vilket jag till en början tyckte var något läskigt, man vet aldrig när man stöter på ett lejon eller en gigantisk elefant, men samtidigt är det ju det som är charmen med att åka på safari. Det tog ca fem minuter att gå ifrån vår villa till Lodgen och så fort det blev mörkt ute fick vi inte själva lov att gå sträckan utan hade en Ranger med oss för säkerhetsskull. Vi blev tillsagda att om vi möter något djur på vägen så ska vi bara agera lugnt, inga hastiga rörelser utan bara gå där ifrån och inte utmana ödet.

IMG_6046

Den här fågeln knackade på vår ruta en morgon, den försökte äta insekterna som satt på insidan av rutan. Djurlivet i Sydafrika är verkligen helt fantastiskt och att bo som vi gjorde förstärker verkligen känslan av att man faktiskt befinner sig i bushen!

IMG_5514

Villan vi hyrde var rymlig med privat pool och utomhusdusch mitt ute i det vilda, inredningen var dessutom anpassad till omgivningen och hade precis allt man kan önska.

IMG_5515

IMG_5525

IMG_5526

Vi hade dessutom turen att få besök av ett gäng elefanter som strövade förbi och kände sig lite törstiga, de fick syn på vår privata pool och tog sig friheten att släcka törsten. Jag kan ju erkänna att pulsen steg ganska kraftigt när jag låg där i poolen och insåg vilka som var påväg mot min riktning, CJ höll lyckligt nog på att fotografera omgivningen och hade inte hunnit hoppa i poolen så vi hann knäppa av ett par bilder innan vi ljudlöst smög in i villan och beskådade dessa bedårande vackra djuren inifrån.

Helt klart den bästa dagen i mitt liv och det där elefantbesöket hade inte kunnat komma mer lägligt…

IMG_5528

IMG_5529

IMG_5542

IMG_5560

IMG_5602Här satt vi och njöt av ögonblicket med en puls som knappt går att beskriva! Häftigare än så här blir det liksom inte!!

IMG_5562

IMG_5579

IMG_5613

IMG_5554Oj, det blev visst en hel uppsats men jag tänkte att det kanske finns några av er läsare som är lite nyfikna på det här med att resa på safari! Själv saknade jag perspektiv på det hela innan vi reste så ett inlägg likt detta tycker jag hade varit guld värt att ta del utav innan vi bokade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.