Fiolfikus träd – Ficus Lyrata

Fiolfikus träd

Fiolfikus träd – Ficus Lyrata

Jag får frågor om vårt träd nästan varje gång jag postar en bild på detta på Instagram. Därför tänkte jag att jag skulle skriva några ord om just denna magnifika Fiolfikus här på bloggen. Det var kärlek vid första ögonkastet när jag så det i butiken på Geijersgatan. Jag vet inte hur många gånger som jag körde inom butiken för att ännu en gång begrunda denna ljuvliga växt. Prislappen var ganska saftig så jag försökte hitta en rimlig motivering till varför jag skulle lägga så mycket pengar på ett träd som jag förmodligen skulle råka ta död på. Till slut struntade jag i prislappen, tog min man under armen och körde dit och köpte det. Det är jag så glad för! Även om jag har fått sköta om det som en liten bebis.

Fakta Fiolfikus

Fiolfikusen växer naturligt i Afrikas tropiska klimat och kan bli upp till 2 meter högt inomhus. Det finns Fiolfikus med stam, som denna jag har, och en mindre mer tätvuxen variant. De båda är dock samma art, de bara växer på olika sätt. Man ska undvika att köpa en Fiolfikus på vintern. Eftersom Fiolfikusens naturliga klimat är tropisk värme kan minsta exponering av kyla skada växten, som tex när man bär den till och från bilen. Utomhustemperaturen bör vara åtminstone 10 men gärna 20 grader när växten vistas utomhus. Helst ska man plantera om växten direkt i kruka när man köpt den, det har vi fortfarande inte gjort.

Växten bör placeras så ljust som möjligt men inte i direkt solljus. Detta har vi haft problem med då vi helst vill ha trädet placerat i hörnet på bilden eller i motsvarande hörn i matrummet. Vi har löst det genom att koppla in en växtlampa i en av spotlightsen i taket. Denna har vi tänd ungefär ett par timmar per dag. Det blir dock inget charmigt ljus då hela rummet lyser rosa men vad gör man inte för sina växter? Bladen bör duschas med jämna mellanrum, detta har vi också varit dåliga på. Man ska dessutom vara noga med att damma bladen för de trivs inta alls att bli dammiga. Jag brukar torka av dem med en fuktad trasa.

Bevattning

När det gäller bevattningen blev jag plötsligt lite kluven. I butiken där jag köpte trädet sa de att jorden ska torka ut mellan vattningarna, att man ska vattna ungefär en halv liter per vecka beroende på hur varmt man har det hemma. Nu när jag läser på lite mer om Fiolfikus står det raka motsatsen. Jorden ska alltid vara fuktig och en riktlinje är att vattna växten två gånger i veckan. Man kan se på bladen hur växten mår, bruna bladkanter är ett tecken på uttorkning. Detta har jag också fått motsägelsefull information kring. När jag frågade i en blombutik sa de att bruna blad är ett tecken på övervattning. Vårt träd fick plötsligt jätte många bruna blad för ungefär ett år sedan och då införskaffade jag en bevattningskula som dessvärre har gått sönder.

Nåväl, jag har lite hemläxa att göra inser jag. Jag har nämligen lovat min man att detta trädet ska överleva, det var hans enda krav när han gick med på att vi skulle investera i detta trädet.

Fiolfikus träd Fiolfikus träd

Fiolfikus träd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.