Höftledsluxation – behandling med skena

Elsas höftledsluxation – fortsättning

I måndags åkte gipset av för gott, jösses vilken känsla. Tänk att vi ändå tog oss igenom dessa 4 månaderna som till en början kändes oändliga. FYRA månader!! Tusen tack till alla er som har skrivit till mig på Instagram och peppat och till alla de vänner som funnits där när jag behövt det som mest, det betyder så oerhört mycket. Jag vet inte hur många DM’s jag har fått med beröm över hur vi har orkar kämpa på så bra som vi har gjort. Det gör mig glad, ibland är det bara det lilla som behövs för att man ska hålla modet uppe. Det är mitt bästa tips till er som har någon i er närhet som går igenom något tufft, hör av er! Ett litet sms kan betyda jätte mycket. Man känner sig lätt ensam i det tuffa…

Höftledsluxation

Status på Elsas höftledsluxation

Allt såg ut som förväntat. Graden på Elsas vänstra höft (som hon har luxationen på) låg på mellan 30-31 grader vilket enligt läkaren är vad de hade väntat sig. Gradtalet på lutningen ska ligga under 28 grader för att vara “normal” och vi har tagit oss från 37 grader som hon hade vid gipsningen. På den högra höften har hon 25 grader så det känns ändå som att det är en bra bit kvar.

Generellt så tycker jag att läkarna har varit dåliga på att informera oss redan från början. Det här med gradtalet på höftens lutning har vi själva fått fråga om. Något som jag har snappat upp i FB-gruppen som jag har gått med i för barn med höftledsluxation. Det ökar ju förståelsen markant om man har den informationen och kan följa förändringen. Jag tycker även att de hela tiden har gett oss “falska förhoppningar” vilket har resulterat i besvikelse.

Denna gången kände jag mig alldeles uppgiven när jag fick beskedet om att Elsa måste ha skenan på sig 20 timmar per dygn. På sista gipsbytet menade läkaren att “om ni har gipset en månad till så slipper ni skenan dagtid sen”. När vi var på sjukhuset var det inte alls aktuellt att vi bara skulle ha skenan nattetid. Jag fick känslan av att det hela tiden har varit planerat att ha skenan även på dagen. Det hade varit bättre om de hade varit tydliga med den informationen från början.

Höftledsluxation

Planen framöver

Nu är det alltså tänkt att Elsa ska ha skenan på sig minst 20 timmar per dygn i två månader. Efter det ska hon ha skenan i ytterligare två månader men endast nattetid. Jag vet inte om jag vågar lyssna på deras utlåtande eller om det bara kommer göra mig besviken igen. Jag tror, efter att ha tagit del av andras höftledsbehandlingar, att behandlingen kommer dröja längre än så. Vissa barn blir liksom inte “friskförklarade” förrän de är flera år gamla.

Läs mer om Elsas höftledsluxation här (klick) och här (klick).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.