Pasta Zafferano med räkor
Recept 4 personer:
400g Rigatoni
200g handskalade räkor
0,5g saffran
2st Schalottenlök
3st klyftor vitlök
200g sparris
1krm chiliflakes
1,5dl vitt vin
2dl vispgrädde
2msk grönsaksfond buljong
1msk smör
0,5tsk salt
1krm svartpeppar
Persilja
Parmesanost
Finhacka vitlök och schalottenlök. Dela sparrisen i mindre bitar. Fräs i olivolja på medelhög värme utan att ta färg (sparrisen ska fortfarande vara krispig), krydda med chiliflakes. Häll i saffran (som du löst upp i någon dl vatten) och vitt vin. Reducera till hälften typ.Häll i grädden och grönsaksfond, låt puttra lite fint i 10 min. Släng i en klick smör och smaka av med salt och peppar. Koka pastan några minuter från färdig och blanda sedan ner i såsen tillsammans med lite pastavatten. Är den för torr eller tjock – häll i mer pastavatten. Jobba in en krämig konsistens. Till sista häll i räkorna och rör runt (akta så de inte blir mosiga, det hände oss en gång!). Smaka av med salt och peppar. Servera med lite finhackad persilja och parmesan på toppen.